Breed platform voor kwaliteitszorg onderwijs
25 Jan 2015, 06:00
foto
De deelnemers aan het seminar.


Het seminar Interne Kwaliteitszorg van de samenwerkende Pedagogische Instituten (het SPI, het ACI & het CPI) en het VVOB heeft geresulteerd in een breed platform voor kwaliteitszorg. Het seminar is de eerste twee dagen van de afgelopen week gehouden op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). Deelnemers waren onder meer afgevaardigden van de verschillende pedagogische instituten en van het NATIN, COVAB, KOBO, UNASAT en VBNO.

Een aantal instellingen is al geruime tijd bezig met interne kwaliteitszorg en de PI’s zijn enkele jaren geleden gestart. Er is dan ook binnen Suriname geleidelijk aan een brede kennis over kwaliteitszorg binnen het onderwijs aanwezig. Deze kennis zit echter verspreid over meerdere instituten, die elk vanuit hun eigen invalshoek kwaliteitszorg aanpakken, zegt Anton Douglas, kwaliteitszorgmedewerker van het SPI.

Na de opening door de onderdirecteur onderwijs van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, Roy Narain, werd door Henri Ori van het Nationaal Orgaan voor Accreditatie (NOVA) een inleiding verzorgd. Hij benadrukte hierbij het cyclische proces van kwaliteitszorg en het belang van een kritische zelfevaluatie voordat opleidingen zich richten op accreditatie.

Het Natin, Adekus en de PI’s presenteerden de stand van zaken rondom de invoering van het kwaliteitsbeleid op hun instellingen. Zowel ‘good practices’ als bezorgdheden werden gedeeld. Per aanwezig instituut (oa. PI’s, NATIN, IOL, COVAB, LOBO, UNASAT en CBNO) werd tijdens workshopsessies een analyse gemaakt van de organisatie van kwaliteitszorg, waarop men elkaar feedback heeft gegeven. Hieruit bleek tevens de noodzaak voor de oprichting van een platform kwaliteitszorg. In de laatste sessie werd vervolgens inhoudelijk en organisatorisch invulling gegeven aan dit platform, zeggen de samenwerkende Pedagogische Instituten.
Advertenties