430 kg cocaïne vernietigd; 2 verdachten in detentie
24 Jan 2015, 16:06
foto
Officier van Justitie Cynthia Klein (R) geeft aan hoofdinspecteur Dennis Becker aan, welke van de 373 cocaïne pakketten te willen testen. (Foto: Ranu Abhelakh)


Twee van de drie verdachten betrokken, in de 430 kilogram cocaïne-graafmachinezaak, zijn nog in detentie. Na voorgeleiding bij de rechter-commissaris, is één persoon vrijgelaten, maar staat nog ter beschikking van de politie voor verder onderzoek, zegt officier Cynthia Klein bij het Openbaar Ministerie (OM) aan Starnieuws.

Klein was zaterdagochtend samen met haar collega Ilse Krenten aanwezig bij de vernietiging van de 373 pakken cocaïne te Richelieu in district Commewijne. Een Surinamer, Nederlandse toerist en een Duitser die hier woont, zijn in deze zaak aangehouden. Klein wil niet aangegeven wie van deze drie personen is vrijgelaten. De graafmachine is ook in beslag genomen en zal afhankelijk van het onderzoek, verbeurd worden verklaard. “Je kiest je moment van je inval uit. Er was al een trekker aanwezig om de graafmachine die dag te transporteren naar de Haven voor verscheping”, motiveert Inspecteur Prem Jethoe, hoofd van de Narcoticabrigade de inval vrijdag 16 januari, aan de Industrieweg-Zuid. Hij legt uit dat de onderzoeksdiensten in nauw contact staan met de Nederlandse politie attaché op de ambassade in Paramaribo.

Link
Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday heeft op de politie persconferentie gewezen op het grensoverschrijdend karakter van de zaak. Hij sluit enige link met de drugvangst van 192 kg cocaïne in buurland Guyana niet uit. Die drugs was gevonden aan boord van een schip dat net de Surinaamse haven had aangedaan. Frankrijk wacht intussen ook nog op informatie uit Suriname inzake de beslagname van 155 kg cocaïne in Le Havre (augustus 2014) en 120 kg cocaïne tussen bacoven te Dunkerque (november 2014), aan boord van schepen uit Suriname. “Er gebeuren soms dingen op de haven, waar soms een container op het laatste moment wordt geladen, en met de hand wordt bijgeschreven in het manifest bijvoorbeeld”, merkte Tjin Liep Shie eerder, in het algemeen op. De cocaïne zou in Europa een straatwaarde van ruim 20 miljoen euro hebben.

Voorafgaand aan de vernietiging zaterdag, zijn monsters genomen uit willekeurige pakken tussen de 373 en getest in de snel cocaïne/crack tester. De tester kleurde steeds blauw en de twee officieren bij het Openbaar Ministerie gaven goedkeuring om de drugs te vernietigen. Met een lijst in de hand, waarop alle 373 pakken zijn gemarkeerd met nummer en gewicht, hebben zij het vernietigingsproces gevolgd. “Onze aanwezigheid geeft de betrokkenheid van het OM aan en dat de samenleving ziet dat wij het onderzoek verder aansturen.”
De 373 pakken zijn gebrandmerkt door vier verschillende logo’s, welke drugsorganisaties gebruiken om hun waar te herkennen. Volgens de politie zijn de vier logo’s nieuw voor Suriname. Dat wil niet zeggen dat er nieuwe spelers op de drugsmarkt in Suriname actief zijn, geeft Jethoe aan. “Het kan om nieuwe organisaties gaan, maar het kan ook dat bestaande organisaties gewoon een nieuw logo gebruiken.” Onderzoek moet nog uitwijzen of dezelfde logo’s voorkomen in de Guyana en Frankrijk vangsten.

Kleinere drugsvangsten die de afgelopen periode in beslag zijn genomen, worden in een verbrandingsoven vernietigd, zegt hoofdinspecteur Dennis Becker van de drugsbestrijdingsdienst bij de politie.
Advertenties