Motivatie voeging VHP in kort geding Bouterse-Santokhi
24 Jan 2015, 08:00
foto


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) vindt dat ze een belang heeft in de zaak die president Desi Bouterse aanhangig heeft gemaakt tegen haar voorzitter, Chan Santokhi. Op grond hiervan wil de VHP via raadsman Gerold Sewcharan zich voegen in de zaak. De advocaat voert aan dat volgens artikel 214 van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering eenieder die belang heeft bij een rechtsgeding, hangende tussen andere partijen, bevoegd is te vorderen zich daarin te voegen.


In het incident dat Sewcharan heeft opgeworpen vrijdag tijdens de zitting, stelt hij dat Santokhi de uitspraken tegen Bouterse gedaan heeft als voorzitter van de VHP. Hij was op 23 november schriftelijk door de Pertjajah Luhur uitgenodigd op de ressortraadsvergadering in Lelydorp. Santokhi trad op die vergadering niet als persoon op. Sewcharan voert aan dat Santokhi bij een veroordeling tot rectificatie, onder verbeurte van een dwangsom, verhaal kan zoeken bij de VHP. Hij moet een dwangsom van SRD 100.000 per dag betalen als hij niet rectificeert, bij een veroordeling.

Sewcharan voert ook aan dat de politieke strijd op weg naar de verkiezing volop aan de gang is. Voor de VHP is het van belang dat haar politiek leider zijn werk kan blijven voortzetten. De incidenteel verzoekster (de VHP) heeft volgens de raadsman alle belang bij om Santokhi te ondersteunen in het proces. Hij moet zijn werk onverstoord kunnen doen. De VHP vraagt aan de rechter om toestemming zich in de hoofdzaak te voegen aan de zijde van Santokhi en mede voort te procederen.

Reactie tegenpartij
De advocaat van de president, Nailah van Dijk, zegt aan Starnieuws dat er geen grond is voor voeging voor de VHP in deze zaak. Zij haalt aan dat Santokhi, de gewraakte uitspraken heeft gedaan uit hoofde van zijn eigen persoonlijke kennis en wetenschap. Zij merkt op dat Santokhi op verschillende momenten tijdens de gewraakte uitspraken heeft gezegd dat hij de dingen weet, omdat hij politieagent was en minister van Justitie en Politie. Hij heeft de uitspraken volgens haar niet gedaan als VHP-voorzitter.

Van Dijk stelt dat Santokhi op basis van de uitspraken, bij een veroordeling geen verhaal kan halen bij de VHP. Volgens haar kan de VHP zonder meer stellen dat Santokhi niet de opdracht had om die uitspraken te doen. Santokhi zei op de vergadering van Pertjajah Luhur dat Bouterse de drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft volgens de VHP-voorzitter Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht. Santokhi zei dat Bouterse Suriname ook in handen gebracht heeft van wapenhandelaren. "En alsof dat nog niet voldoende is, a man e tyar’ wan tra internationaal terrorist kon: a man e tyar’ Hezbollah kon ini a kondre. Van Dijk meent dat de VHP geen enkel belang heeft om zich te voegen in deze zaak. Het verzoek is volgens haar ongerechtvaardigd, onbewezen en ongegrond.

Rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran zal zich de komende week uitspreken over het incident dat is opgeworpen. Het kort geding kan dan pas inhoudelijk worden behandeld.
Advertenties