Brunswijk eist aanpak energiesituatie binnenland
23 Jan 2015, 05:00
foto
Coalitieleider Ronnie Brunswijk ontstemt over elektriciteitssituatie binnenland. (Beeld: DNA)


Assembleelid Ronny Asabina (BEP) sloeg in De Nationale Assemblee alarm over het feit dat grote delen van het binnenland verstoken zijn van elektriciteit. Hij kreeg bijval van Marinus Bee, Ronnie Brunswijk (ABOP), assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en Ruth Wijdenbosch. Brunswijk stelde dat als de regering deze zaak niet zo snel mogelijk oplost "probleem o kon".

Bee merkte op dat het niet beschikbaar zijn van brandstof een structureel probleem begint te worden in het binnenland. Hij vroeg de regering om dringende aandacht voor de situatie. Brunswijk zei dat ook hij zijn stem wil laten horen, want de situatie baart hem zorgen. Hij was in het weekend in het binnenland en alles was donker. Onderwijzeressen zijn bang en kinderen kunnen geen lessen leren 's avonds. "Laat de regering serieus naar dit probleem kijken. Ala lesi un yere dat oli no de. San na a beleid fu a regering. Laat het duidelijk zijn of de mensen kunnen rekenen op brandstof", zei Brunswijk indringend. Hij haalde aan dat als in Paramaribo een dag geen stroom is, het hele land in rep en roer is. In het binnenland wonen er ook mensen.

Vicepresident Robert Ameerali gaf staande de assembleevergadering antwoord. Hij merkte op dat in klein verband over dit probleem is gesproken. Door achterstallige betaling konden defecte generatoren niet worden gerepareerd. Er is ook een achterstand in betaling voor de brandstofleverantie. Er zijn volgens Ameerali voorzieningen getroffen. De komende weken zal er een aanmerkelijke verbetering zijn volgens hem. Hij stelde dat het hele land 24 uur per dag over elektriciteit moet beschikken. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden met zonne-energie.
Advertenties