Stagebegeleiders Imeao versterken vaardigheden
23 Jan 2015, 06:00
foto


Vijftig leraren van het Imeao worden vandaag en morgen getraind in het begeleiden van stagiaires. Ze krijgen handvatten aangereikt om de doelgroep beter te kunnen ondersteunen. Wilgo Valies, lid van de stuur- en adviesgroep herstructurering Imeao, zegt aan Starnieuws dat de begeleiding erin moet resulteren dat scholieren vooral met een goede attitude naar de stageplek gaan waar zij de nodige ervaring zullen opdoen.

Tijdens de sessies in het Lala Rookhgebouw wordt ingegaan op de rollen, taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de stagebegeleiders. Aan interpersoonlijke vaardigheden en competenties wordt ook aandacht besteed.
Volgens Valies zijn de trainingen ook nodig om de ontwikkelingen te kunnen bijbenen. Echter zijn er onvoldoende fondsen om alle leraren te kunnen trainen, want ook onderwijsgevenden van andere middelbare scholen hebben behoefte aan upgrading. De trainingssessie heeft te maken met de vernieuwingen op het Imeao.

Een vereiste van deze tijd, ook van het bedrijfsleven, is computer boekhouden terwijl binnen de Statistiek-richting het gebruik van het SPSS-programma noodzakelijk is. Ook de Toerisme-richting behoeft aanpak. Hoewel Valies blij is met de ontwikkelingen, is er hieraan een behoorlijk prijskaartje gekoppeld. “Vernieuwingen kosten geld”, benadrukt hij. Om alle vernieuwingen te kunnen doorvoeren, is afstemming met de overheid en het bedrijfsleven noodzakelijk. “Er wordt getracht om het bedrijfsleven en organisaties te interesseren om ons te ondersteunen in dit traject, vooral omdat geslaagden van het Imeao veelal in de particuliere sector emplooi vinden.” Een samenwerking betekent een win-win situatie waardoor de inwerkperiode van scholieren op de werkplek wordt verkort.

Op 2 februari beginnen leerlingen van Imeao I en II aan hun stageperiode, terwijl de overige scholen later dit jaar aan de beurt zijn. Volgens Valies is het niet mogelijk dat eenieder simultaan aan de slag gaat door het gebrek aan stageplekken. Ook de leerlingen van de oude structuur van het Imeao moeten ervaring opdoen.

Het streven is dat de opleidingen van het Imeao uiteindelijk moeten voldoen aan internationale standaarden. In de nieuwe structuur die vier jaar duurt, lopen de leerlingen in totaal een half jaar stage, wat internationaal gangbaar is. Het ligt in de bedoeling om uiteindelijk alle opleidingen van het Imeao te accrediteren.

Aan het begin van dit studiejaar heeft Junior Chamber International motivatiedagen gehouden voor leerlingen. Valies blikt daar tevreden op terug.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April