President CBvS: Geen reden voor devaluatie
29 Dec 2014, 06:00
foto
De inflatie is na 2011 van ruim 15% gedaald naar gemiddeld 3 tot 4%. (Bron: CBvS)


"Er is geen enkele conditie die op dit moment een devaluatie staaft", stelt president Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), in een gesprek (video) met Starnieuws. Hij wijst er op dat een maatregel als devaluatie vergaande gevolgen heeft voor de economie.

Hoefdraad heeft eerder ook met stelligheid beweringen over een op handen zijnde devaluatie tegengesproken. Hij benadrukt juist dat de perspectieven goed zijn en Suriname er beter voor staat dan verschillende landen in de regio. De bankpresident blijft erbij dat de materiële condities niet aanwezig zijn om een devaluatie door te voeren.

President Desi Bouterse heeft diverse malen op het podia aangekondigd dat het komende jaar de Algemene Kinderbijslag en de Algemene Oudedagsvoorzieningen verhoogd zullen worden. De bankpresident antwoordt op de vraag of er middelen zijn voor deze verhoging, dat de minister van Financiën zeker aan de bel zal trekken als er geen middelen zouden zijn voor deze verhogingen. Hoefdraad merkt op dat de overheid veel minder inkomsten binnengekregen heeft de afgelopen twee jaren. Daarom heeft ze haar uitgavenpatroon volgens de centralebankier gematigd.
Advertenties