Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 232
28 Dec 2014, 21:30
foto


“Zo dat was dan kerst 2014. Ben blij dat deze drukte voorbij is.”
“Met bomvolle straten, kerken en restaurants.”
“Dat kerstdineren is nu wel gebleken een stevige traditie te zijn geworden.”
“En te bedenken dat onze broeder ter wereld kwam in een stal, tussen de dieren en de stalgeur, omdat er in de herbergen geen plaats was vanwege de volkstelling die aan de gang was.”
“Hoe zal hij het vinden dat zijn geboortedag wereldwijd met zoveel eterij en drinkerij wordt gevierd?”
“Doe nou niet als die Jahovi’s die niets vieren, ook hun verjaardag niet.”
“Wij vieren feest als wij de geboorte van de Heiland herdenken, omdat hij gezonden is om al onze zonden weg te nemen.”
“Mooie verklaring om dat schransen en met geld smijten goed te praten.”
“”Oh, dus we zijn sinds zijn komst zonder zonden, we hebben al onze hebies afgedragen en zijn ontlast en dus zijn we blij.”
“Maar in ieder geval is het bij elkaar komen, elkaar ietwat anders leren kennen en nieuwe contacten leggen rond kerst iets positiefs.”
“Zeker weten, voor mij is dat heel goed, want de wijn vloeit rijkelijk.”
“Toch heeft die taxistrip in de Klare Tijd me aan het denken gezet: wat heeft die overigens wel mooi versierde mammoetkerstboom nou met de geboorte van Jezus te maken? De figuur in die strip volgt terecht een groepje dat naar de kribbe van Jezus gaat. Dat beeldt de spirit van Kerst veel duidelijker uit.”
“Het gezin en het kind dat daarbij vooropstaat.”
“Laten we het daarom hebben over de goede dingen om ons heen, dingen die jullie als positief ervaren.”
“Ik vind het positief dat bekende Suri’s hebben meegewerkt aan een benefit-show waarbij de kerstpottenactie een nog groter succes werd.”
“Ja, heel goed, maar dan moeten de pakketten echt aan oudjes en echte hulpbehoevenden uitgereikt worden, en niet aan allerlei potente vrouwspersonen die anderen wegduwen om aan een pakket te komen. Aan dat soort gridi wil ik mijn geld niet geven.”
“Geef jij dan liever het zoveelste pakket aan inhalige douaniers?”
“Ai, sommigen zaten zo vol, dat ze op hun bureau geen plaats meer hadden om de afhandelingsstukken te tekenen.”
“Wij deden het socialer: alle kerstpakketten werden meteen doorgeleid naar de kamer van de directeur; daar werden alle kaartjes eraf gehaald, gelist en werd er een bedankje gestuurd. Daarna werden de pakketten in het bijzijn van de personeelschef en iemand van de bond opengemaakt en werd er verzameld: de snacks gingen naar ons kerstdiner, de blikjeswaren voor ons volgende bedrijfsuitstapje, de whisky’s en wijntjes werden in een speciale kast opgeslagen voor onze bedrijfsfeestjes en als verjaardagsgeschenk voor de personeelsleden.”
“Heel goed idee; dat creëert meer saamhorigheid dan dat hebzuchtig opstapelen bij een aantal onverzadigbaar lijkende ambtenaren.’
“Ambtenaren mogen geen geschenken in ontvangst nemen, is men dat vergeten?”
“Ik vind het goed dat dit jaar de discussie hieromtrent tenminste gevoerd is. Laten we kijken hoe dat volgend jaar verloopt.”
“Ja, want die handelaren die opeens zo gul zijn met ambtenaren zoet houden, zijn vaak heel krenterig als je hen om een sociale steun voor een kinderhuis of een sociaal project voor oudjes vraagt.’
“Lieb den man, is toch hun geld?”
“Dat ze dankzij ons verdienen, weet je wel?”
“Wat ik ook heel positief vond dit jaar, is dat ik rustig kerstnacht, eerste en tweede kerst heb mogen vieren, zonder dat hinderlijk geschiet en geknal van allerlei heidens vuurwerk.”
“Ja, zeg dat wel. Zie je wat ordening betekent? Gewoon een paar winkels van handelaren die al vóór de datum van 27 december hun vuurwerk ten verkoop aanboden, sluiten of een fikse boete geven en de rest houdt zich gedeisd.”
“Ja, maar op die manier gaan handelaren met hun vuurwerkvoorraden blijven zitten, want er is weer voor miljoenen aan US dollars uitgegeven om dat knalspul te importeren.”
“Zal mij een zorg wezen; dan importeert men volgend jaar minder.”
“En dan blijft er wat meer in slandskas, zodat de directeur van een sociale instelling voor oudjes volgens mij, dan niet meer hoeft te dreigen dat hij in januari in hongerstaking gaat als de overheid de verplichte subsidie maar niet stort.”
“Zo iemand moet ik ondersteunen, die is tenminste bereid met krachtige daden af te dwingen waar sociaal zwakkeren recht op hebben.”
“Maar ik heb ook een kerstpakket gehad van de zaak waar ik het hele jaar door flink wat spullen voor mijn bedrijf heb ingekocht. Ik voel me op die manier ook schuldig.”
“Nee, dat is wat anders; jij hebt als goede klant wat gehad. Maar zijn die hyster-operators die opeens ook kerstpakket eisten, goede klanten van die importeurs? Ze zijn dienstverleners.”
“En wat ik heel positief vond, is dat het Jeugdparlement zich openlijk gedistantieerd heeft van dat liedje waarin aangemoedigd wordt dat mensen met een andere seksuele geaardheid neergeknald moeten worden.”
“Ja, goed zo, Jeugdparlement. Laat degenen onder jullie die misschien uit onwetendheid hebben meegezongen, weten dat ze een scheve schaats hebben gereden en zoiets nooit meer moeten doen.”
“En wat ik ook heel positief vond, is dat men steeds meer orde en lijn brengt in het oudejaarsfeestvieren. Tori Oso zette de trend een paar jaren terug door z’n streetparty op het KKF-beursterrein te houden.”
“Ai, velen vonden dat niet zo gezellig meer en verlangen terug naar de straat.”
“Ja, waar er ongecontroleerd wild gefeest en gezopen werd, met alle gevaren van dien.”
“Nu is de toegang nog steeds vrij, maar bij de poort worden alle iceboxen en andere alcohol bevattende tassen enzo tegengehouden. Alcohol mag, maar dan ga je dat netjes en gecontroleerd op het terrein kopen.”
“Heel goed dat ook de politie dit op hun eind-f’a-yarifestijn zal toepassen. Plus foutparkeerders in de omgeving worden meteen weggesleept.”
“Goed zo politie, na alles wat er helaas dit jaar weer eens aan negatieve zaken vanuit hun korps de gemeenschap is ingewaaid.”
“Zoals die brigadier op post Latour die...”
“Ja, ja, we zouden het positief houden, net als Steven in z’n zaterdagse secondenbelprogram.”
“Dat vond ik goed, hoewel wan fu den stanko-bellers hem bekritiseerd heeft, dat hij z’n vaste bellers verwaarloost en zich niet goed meer voorbereidt.”
“Ai, ik hoorde dat ook. Ik vond dat niet zo leuk voor hem.”
“Maar wat ik zeer positief vond, was zijn reactie.”
“Sang? Mi no arki. A vlam’a beller?”
“Nee, juist niet. A man reageer zeer volwassen en op niveau. Hij bedankte de beller en zei dat hij de aanmerkingen ter harte zou nemen.”
“Goed zo Steven, mi lob so. Heel wat bekrompen politici kunnen daar een wijze les uit leren. Die blazen meteen hoog van de toren als ze terechte kritiek krijgen.”
“Dommies! Terwijl juist de mensen die je corrigeren het met je menen, die zijn begaan met je, die willen je beter zien worden.”
“Terwijl die slijmballen die steeds zeggen: ‘ja voorzitter, u was goed, vlam den man moro, ’ die menen het niet met je, want die willen niets anders dan je zien vallen om je positie in te nemen.”
“En dat de milieu-inspecteurs een aantal eethuisjes en restaurants met een smerige keuken hebben gesloten, was zeer positief. Hopelijk gaan ze niet pas weer bij kerst 2015 streng controleren.”
“En het positiefste vond ik dat jullie hier regelmatig een rondje geven.”
“Ja, gratis sopi drinken vind jij maar wat goed. Maar tenminste leer je ons leerrijke dingen. Ober, een rondje voor deze groep zuiplappen van het jaar. We verschillen onderling in zoveel, maar toch blijven we vrienden, want we houden van dit land.”
“Yeah, zolang de sopi vloeit, yeaahappy new year.”

Rappa
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April