Hoefdraad: Suriname doorstaat economische dip goed
29 Dec 2014, 00:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de CBvS. (Beeld: René Gompers)


De president van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Gillmore Hoefdraad, laat zich niet van de wijs brengen door uitspraken van politici. Ook op indringende vragen over de wisselkoers, monetaire reserve en plannen van de regering voor een treinverbinding, verhoging van Algemene Kinderbijslag, Algemene Oudedagsvoorziening en salarisverhogingen, heeft hij het antwoord klaar. "Wij van de Centrale Bank kijken naar de cijfers, naar de credit rating agencies, de board of governors van het Internationaal Monetair Fonds. Als wij het klimaat observeren hier in het land, dan vraag ik me af waar de klagers zijn", zegt Hoefdraad in een exclusief interview (video) met Starnieuws.

De monetaire autoriteit legt uit dat er continu contact is met de banken en de cambio's. "Wij krijgen alle informatie over de transacties. Wij geven bijstand waar het nodig is. Wij geven de banken de valuta wanneer ze die niet hebben". Voor dit jaar is er voor US$ 196 miljoen geïntervenieerd, vergeleken met US$ 245 miljoen in 2013. Hoefdraad benadrukt dat importeurs van noodzakelijke goederen gelijk worden voorzien van valuta. Op de kritiek die vaak geleverd wordt, dat de CBvS de monetaire reserve opgesoupeerd heeft, stelt de bankpresident dat het gaat om de reserves van het land en die zijn hem heilig. De monetaire reserve is geen statische aangelegenheid en dient gebruikt te worden, indien het nodig is. De economie is gegroeid en er wordt meer geconsumeerd. Er wordt volgens Hoefdraad geïntervenieerd om de economie door te laten draaien, rekening houdend met de dip-periode die voorspeld was.

Hoefdraad wijst op de internationale situatie, waarbij de goede tijden van de opkomende markten voorbij zijn. De olie en goudprijs zijn internationaal enorm gedaald. Dit heeft ook gevolgen gehad voor de Amerikaanse markt. De Russische Roebel is in een crisis beland, Nigeria heeft moeten devalueren. Venezuela heeft te maken met de crisis door de dalende olieprijs. De Afrikaanse landen zijn onder druk komen te staan. "Suriname is op tijd ingesprongen. De zaak is behoorlijk onder controle", meent de bankpresident. Hij benadrukt dat een stabiele economie en koers een zaak is van de banken, de cambio's en alle economische actoren. "Wij moeten waar nodig de tering naar de nering zetten. Wij hebben hele goede jaren gehad, maar die zijn niet oneindig".

De overheid heeft volgens Hoefdraad behoorlijke aanpassingen doorgevoerd in de uitgaven. In de mineralensector zijn de inkomsten in vergelijking met 2012 met 50 procent teruggelopen. Afdrachten dit jaar zijn 68% van die van 2013. Ook de inkomsten uit de directe belastingen zijn sterk verminderd. Het was nodig dat de overheid de uitgaven moest verminderen. De CBvS blijft de economie kritisch volgen en heeft in september vorig jaar publiekelijk gewezen op de precaire situatie. De centralebankier stelt dat dit effect heeft gehad. De uitgaven van de overheid zijn alles bij elkaar opgeteld teruggebracht met bijkans 5%, bij neergaande inkomsten. De ergste periode is volgens Hoefdraad nu achter de rug. De verwachtingen voor het komende jaar zijn goed.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April