Zoektocht toestel AirAsia opgeschort
28 Dec 2014, 17:30
foto
Familieleden hebben zich in alle paniek begeven naar de luchthaven Changi in Singapore in de hoop wat meer te vernemen over het vermiste toestel. (Foto:AFP)


Indonesië heeft de zoektocht naar het vermiste AirAsia-toestel van vlucht QZ8501 opgeschort. Het toestel is in slecht weer halverwege zijn reis naar Singapore van het radar verdwenen. De zoektocht is gestopt omdat de nacht is ingevallen. Morgenochtend wordt verder gezocht, zegt de Indonesische minister van Transport.

De Airbus A320-200 had 162 mensen aan boord. Luchtverkeersleiders verloren het contact met het toestel ongeveer een uur nadat het van de Juanda internationale luchthaven van Surabaya in Oost-Java was opgestegen. Kort voor de vermissing hadden de piloten van het vliegtuig toestemming gevraagd aan de luchtverkeersleiding in Jakarta om van koers te veranderen en te vliegen boven het slecht weer in een gebied dat bekend staat om zware onweersbuien.

Intussen heeft de luchtvaartmaatschappij de nationaliteiten van de inzittenden vrijgegeven; 155 zijn Indonesiër, drie Zuid-Koreaan en elk één persoon uit Singapore, Maleisië, Groot-Brittannië en Frankrijk. Er zijn zestien kinderen aan boord en een baby.

Er was een grootscheepse opsporings- en reddingsoperatie opgezet door het leger, de politie, burgers, onder wie ook vissers. Twee Indonesische vliegtuigen van de luchtmacht en een helikopter hebben de wateren rond de eilanden Bangka en Belitung in de Javazee, aan de overkant van Kalimantan op het eiland Borneo doorzocht, zonder een teken van het vermiste vliegtuig.

Maandag worden drie schepen en drie vliegtuigen uit Maleisië toegevoegd aan het reddingsteam. Singapore heeft een C130 vliegtuig aangeboden en ook Australië heeft hulp aangeboden bij de zoektocht.
Met weinig harde gegevens verzamelden familieleden zich in paniek bij de luchthaven Changi van Singapore. In Surabaya waren honderden Indonesiërs op de luchthaven in de hoop op nieuws.

Het vermiste toestel heeft op 16 november zijn laatste onderhoudscheck gehad. De piloten van vlucht QZ8501 hadden gevraagd om van 9.800 meter te stijgen naar 11.000 meter om de zware wolken te vermijden. Stijgen om grote regenwolken te vermijden is een standaard procedure in soortgelijke weersomstandigheden.
Advertenties

Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April