Toestel AirAsia Indonesië vermist
28 Dec 2014, 09:19
foto


Een toestel van AirAsia Indonesia dat vanuit Indonesië is vertrokken naar Singapore wordt sinds vanmorgen vermist. Vlucht QZ8501 met 162 mensen aan boord heeft het contact met de luchtverkeersleiding verloren.

Het vliegtuig, een Airbus A320-200, is halverwege de vlucht van meer dan twee uur verdwenen van de radar en er is geen noodsignaal uitgegeven. Indonesische militaire vliegtuigen en vliegtuigen uit Singapore hebben een zoekactie op touw gezet in de Javazee.

Het toestel had in de vlucht een verandering van de vliegroute verzocht door het slechte weer, zegt AirAsia. Het Indonesische ministerie van Transport zegt dat de piloot om toestemming had gevraagd om hoger te vliegen op 11.000 meter om te dikke wolken te vermijden.

AirAsia, bezit 49 procent van AirAsia Indonesia en is gevestigd in Maleisië. De luchtvaartmaatschappij heeft nog nooit een vliegtuig verloren. Maar 2014 was een moeilijk jaar voor de luchtvaart in Azië. De nationale luchtvaartmaatschappij van Maleisië, Malaysia Airlines, heeft twee toestellen verloren: vlucht MH370 en MH17.
Vlucht MH370 verdween in maart op een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing met 239 passagiers en bemanningsleden. Het wrak, waarvan wordt gedacht dat het moet liggen in het zuiden van de Indische Oceaan, is nog steeds niet gevonden. Vlucht MH17 werd in juli neergehaald boven de Oekraïne in juli. Alle 298 personen aan boord kwamen om.

AirAsia Indonesia verzorgt binnenlandse vluchten rond de Indonesische archipel en internationale diensten naar Maleisië, Singapore, Australië en Thailand. De maatschappij werd in 2007 verbannen uit het luchtruim van de Europese Unie wegens veiligheidsaspecten. In juli 2010 werd die beperking opgeheven.
Advertenties