Vertraging Brandweer-projecten door andere ministeries
28 Dec 2014, 08:00
foto
Minister Edward Belfort (Justitie & Politie)


Dat het verbeteren en uitbreiden van de infrastructuur van de brandweer zo traag verloopt, komt niet door onwil van het ministerie van Justitie & Politie. Dit heeft minister Edward Belfort zaterdag meegedeeld op de jaarafsluiting van het Korps Brandweer Suriname (KBS). Om de brandweerzorg landelijk te verbeteren zijn er meer posten nodig. Sommige zijn al opgezet en operationeel, andere laten jaren op zich wachten en ondertussen is de roep naar brandweerkazernes voor het binnenland luider geworden.

De brandweercommandant Cecil Waal zegt dat het korps voornemens is zijn diensten verder uit te breiden. Het afgelopen jaar heeft het KBS een nieuwe post op Apoera geopend. In het eerste kwartaal zal de nieuwe kazerne op Kwatta in gebruik worden genomen. Op Marowijne wil het korps behalve Albina uiteindelijk ook in Moengo staan. Dit project is echter uit de hand gelopen. Behalve meer kazernes verspreid over het land heeft het KBS plannen klaarliggen voor de aanschaf van materiaal, (zwaar) materieel en adequate behuizing van de manschappen op de verschillende posten.

Belfort geeft aan dat veel niet vlot, omdat zaken ook van andere ministeries afhangen. De juiste documenten en betaling van de aannemers zijn de grootste knelpunten bij de stagnaties van de vele projecten. “Lag het aan Juspol of mij alleen, gelooft u mij, morgen waren de dingen al geregeld. Maar ik heb te doen met andere ministeries”, stelt Belfort. De bewindsman haalt de kazerne te Moengo aan ter illustratie. Deze kazerne is sinds 2011 in aanbouw. Volgens Belfort waren stukken en de betaling niet in orde. Dit hing allemaal af van het ministerie van Openbare Werken. Belfort zegt dat er ondertussen gesprekken zijn gevoerd en dat de bouw voortgang zal vinden.

De bewindsman deelt mee dat binnenkort de politiepost aan de Brownsweg in Brokopondo operationeel zal zijn. Afgesproken is dat een gedeelte van het complex afgestaan wordt aan de brandweer, totdat er een eigen gebouw is opgezet. Belfort wil meerdere posten in dit district. “De weg is druk bereden, er is veel activiteit in de dorpen. Stel je voor dat er iets fout zou gaan met de honderden olievaten die worden vervoerd naar de goudvelden. Ik wil op Bronwsweg een begin maken en later uitbreiden naar het stuwmeergebied.”

René Gompers
Advertenties