Uitbreiding operatieve oogzorg in het binnenland
25 Dec 2014, 20:00
foto
Oogarts Herman Themen verricht de eerste oogoperatie te Stoelmanseiland.


Een team van het Suriname Eye Center (SEC) bezocht van 13 tot en met 17 december de medische post Stoelmanseiland. Bijzonder aan deze missie was dat de krachten gebundeld werden met een groep zendelingen uit de Verenigde Staten van Amerika die reeds langer dan tien jaar actief is in het Tapanahony-gebied.

De Amerikanen waren onder de indruk van de zorgkwaliteit van het Surinaamse team dat moderne apparatuur inzette. Er bleek in dit gebied een grote achterstand in oogheelkundige zorg te bestaan wat tot uiting kwam in het aantal blinde en slechtziende mensen. Cataract (troebele ooglens) en glaucoom (verhoogde oogdruk) bleken hiervan de belangrijkste oorzaken te zijn.

De coördinator van de oogmissies Jerrel Pawiroredjo zegt dat deze aandoeningen alleen bestreden kunnen worden door de zorg op deze wijze naar de mensen toe te brengen. Dit wordt een aandachtspunt in het nationaal oogzorgbeleid van het SEC. In de afgelopen zeven jaar zijn er op deze wijze in het gehele binnenland ruim 303 operaties gedaan onder logistiek vrij lastige omstandigheden. Het plan is om de missies vaker te doen.
Er zijn te Stoelmanseiland 34 oogoperaties verricht. De Surinaamse oogartsen doen het werk in het binnenland geheel belangeloos.


Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April