Raadsman Santokhi wraakt rechter Lachitjaran
24 Dec 2014, 14:00
foto


Gerold Sewcharan, raadsman van VHP-voorzitter Chan Santokhi, heeft vandaag geen conclusie van antwoord ingediend bij de griffie, zoals rechter Ingrid Chhangur-Lachitjaran had bepaald. In plaats daarvan heeft hij de rechter gewraakt. Uiterlijk 12 uur vanmiddag moest Sewcharan schriftelijk reageren op de zaak die president Desi Bouterse tegen Santokhi aanhangig heeft gemaakt. Twee minuten daarvoor heeft hij een wraking ingediend.

De advocaat van president Bouterse, Nailah van Dijk, zegt aan Starnieuws verbaasd te zijn over de wraking. De belangrijkste reden om een rechter te wraken is, als zij eerder een uitspraak gedaan heeft tegen de betrokken persoon of als zij een familierelatie zou hebben. Dit is niet van toepassing op de rechter. Van Dijk vindt dat haar collega een vertragingstactiek toepast. "Hij wilde al zes weken uitstel, maar hiertegen heb ik geprotesteerd. Het gaat om de president van het land tegen wie ernstige beschuldigingen zijn gedaan. Deze zaak moet zo snel mogelijk worden afgehandeld", stelt Van Dijk.

Santokhi zei gisteren op het VHP-podium op Kwatta dat hij dozen met bewijzen heeft die hij wereldkundig zal maken. "Blijkbaar zijn het fictieve dozen, want nu kan zijn advocaat niet eens een antwoord indienen. Hij komt niet eens aan de telefoon om collegiaal uit te leggen waarom hij zich niet heeft gehouden aan de afspraak", merkt Van Dijk op.

Door de wraking van de rechter, moet het Hof van Justitie een besluit hierover nemen. Er dient een raadkamer van drie rechters te worden ingesteld die zich over de wraking moet uitlaten. Hierdoor heeft Sewcharan meer tijd om zijn conclusie van antwoord in te dienen. Van Dijk verwacht pas maandag te zullen horen wanneer het Hof van Justitie zich zal uitspreken over de wraking.
Advertenties