Santokhi: 'Over my dead body ga je mij uitschakelen'
24 Dec 2014, 01:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi dinsdagavond op de ressortvergadering in Kwatta. (Foto: René Gompers)


“Omdat je president bent, kan je je verschuilen achter de positie van de president en denken je politieke tegenstanders uit te schakelen? Well, over my dead body!” roept Chan Santokhi, voorzitter van de VHP, strijdvaardig. Santokhi heeft tijdens een ressortvergadering te Kwatta dinsdagavond, meegedeeld goed voorbereid te zijn op de rechtszaak die president Desi Bouterse tegen hem begonnen is. “Daarna ga ik hem voor de rechter uitdagen”, kondigt Santokhi aan. Vandaag moet zijn raadsman, Gerold Sewcharan, antwoorden.

Santokhi zei onder andere dat Bouterse de drugsmaffia van Colombia naar Suriname heeft gebracht. Hij heeft volgens de VHP-voorzitter Suriname in de greep van de drugscriminelen gebracht. Bouterse zou Suriname ook in handen gebracht hebben van wapenhandelaren. "En alsof dat nog niet voldoende is, a man e tyar’ wan tra internationaal terrorist kon: a man e tyar’ Hezbollah kon ini a kondre". Deze uitspraken deed de VHP-voorzitter op 23 november op een vergadering in Lelydorp van Pertjajah Luhur.

De VHP-voorzitter noemt de stap van Bouterse ‘onsportief’ en ervaart het als een teken van zwakte om op politiek niveau strijd te voeren. “Je hebt geen durf meer want we kennen jou ook”, merkt Santokhi op. “Toen had je wel de politieke ballen en durfde je op het podium alle presidenten en politieke leiders te beledigen. U heeft mij ook vaak beledigd.” Santokhi deelt mee over genoeg informatie en documentatie te beschikken vanaf 25 februari 1980. “We gaan het binnenkort presenteren. Alles wat u niet kon horen vanwege de amnestiewet, gaat u nu wel horen. Ik ga kijken of hij daar ook met een amnestiewet gaat komen.”

Santokhi is van plan Bouterse nog eens voor het gerecht te slepen. In 2006 had hij, toen minister van Justitie & Politie, NDP-voorzitter Bouterse voor het gerecht gedaagd voor smaad en laster. Bouterse had onder andere beweerd dat Santokhi zich met drugs bezighield en een hechte zakenrelatie had met drugscrimineel August ‘Segebai’ Adjoeba. Santokhi won de zaak en was Bouterse gevonnist om zich publiekelijk te verontschuldigen. Bouterse gaf gehoor aan het vonnis waar een dwangsom van SRD100.000 per dag op stond. “Ik ga hem ook uitdagen om in de rechtszaal te komen, want hij is bang voor rechtszalen”, kondigt Santokhi aan. “Mek a kon.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April