EBS zal in komende vijf jaar US$ 33 miljoen investeren
23 Dec 2014, 20:50
foto


De lening van US$ 33 miljoen die de Energie Bedrijven Suriname (EBS) van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft gekregen, is bestemd voor het institutioneel versterken van het bedrijf. De lening wordt besteed voor enkele kritische vervangings- en uitbreidingsprojecten die de betrouwbaarheid en duurzaamheid in Paramaribo, Wanica, Para, Commewijne en Saramacca (het EPAR-gebied) moet verbeteren. EBS voorziet ruim 126.000 aansluitingen in Paramaribo en omgeving van elektriciteit.

De EBS zegt dat de lening verspreid zal worden over verschillende projecten die zullen worden uitgevoerd van 2015 tot 2019. Om de stroomvoorziening te verbeteren in Paramaribo Centrum, Wanica en Para zullen twee onderstations een upgrade krijgen. Belangrijke hard- en software in verschillende onderstations zullen vervangen worden waardoor de storingen verminderen en toekomstige aansluitingen gedaan kunnen worden. Een nieuw onderstation te Santo Boma zal de kwaliteit en betrouwbaarheid in die omgeving verhogen. Een deel van de lening is bestemd voor het verbeteren van het ict-systeem van het bedrijf. "De upgrading moet belangrijke transmissie-, distributie- en dienstverleningsprocessen aansturen en monitoren zodat er een gedegen planning kan plaatsvinden. Deze investeringen zullen de service naar de klant sterk verbeteren", laat de EBS optekenen.

Het bedrijf is ook gestart met het 'Energy Efficiency' programma dat ook behoort tot het integraal institutionele versterkingsprogramma en daarom mede gefinancierd is door de IDB. De vraag naar energie blijft groeien. Als de huidige trend van ongeveer 7% groei per jaar zich blijft voortzetten, verwacht de EBS binnen vijf jaar een verdubbeling van de vraag naar energie. Energiebronnen raken op, het milieu wordt verontreinigd en het opwekken van energie kost geld, stelt de EBS. Als consumenten bewust omgaan met energie, weten wat de impact is op het milieu en de portemonnee kan dit positief uitpakken voor eenieder, meent de EBS. Om het kennisniveau bij de verbruiker te vergroten is het bedrijf sinds augustus 2014 gestart met de 'Slim Met Stroom campagne'. EBS verwacht dat met de investeringen de kwaliteit van de energie aanmerkelijk zal verbeteren.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April