Executie dreigt voor ter dood veroordeelden Pakistan
23 Dec 2014, 04:00
foto


Meer dan 500 mensen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven in Pakistan hangt executie boven het hoofd. President Mamnoon Hussain heeft alle petities voor genade verworpen.

De actie van de president betekent dat sommige executies op elk gewenst moment in het hele land kunnen worden uitgevoerd. Zes mensen zijn geëxecuteerd sinds het bloedbad dat de Taliban afgelopen week heeft aangericht op een school. Volgens berichten zullen in de komende maanden honderden executies volgen. De aanval van de Taliban in Peshawar heeft 141 mensen het leven gekost en heeft verontwaardiging in het hele land veroorzaakt. Er zijn hernieuwde oproepen om de doodstraf te geven aan veroordeelde terroristen.

Intussen heeft president Desi Bouterse de Pakistaanse regering zijn condoleances aangeboden voor de levens die er te betreuren zijn. “Het is een feit dat het merendeel van de slachtoffers in de bloei van hun leven waren inclusief de leerkrachten die hun leven gaven in dienst van hun plicht.” Hij voegt eraan toe dat als leiders en overheden ze een speciale verantwoordelijkheid hebben in deze omstandigheden om de overlevenden en het publiek meer dan woorden van troost, het vaste vertrouwen en de verzekering te geven dat de kwestie zal worden behandeld met de hoogste prioriteit. “Veiligheid is één van de eerste verantwoordelijkheden waartoe we verplicht zijn voor onze mensen en de natie als geheel.”

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat Pakistan 's werelds grootste aantal ter dood veroordeelde gevangenen heeft. Meer dan 8.000 mensen zijn in afwachting van hun executie. Amnesty International heeft maandag gezegd dat de handelingen om 500 mensen in de komende weken te executeren “zeer verontrustend” zijn. De executies zullen de bevolking niet beschermen tegen de Taliban, zegt de organisatie. Mensenrechtenactivisten in Pakistan zeggen dat veel van de mensen in de dodencel niet gerelateerd zijn aan terroristische groeperingen.

De overgrote meerderheid van de slachtoffers van de aanval op de school in Karachi, Peshawar waren kinderen van het legerpersoneel. "De regering zal geen onderscheid maken tussen terroristen en hun helpers. Beiden zullen worden gepakt," zei premier Nawaz Sharif maandag. "Terrorisme en sektarisme zijn een kanker voor dit land en de tijd is aangebroken om ze uit te roeien." Hij heeft maandag een vier uur durende vergadering over terrorismebestrijding voorgezeten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April