Kabinet president stopt onderzoek oplichtingszaak Priesierie
23 Dec 2014, 06:00
foto
Nicolaas Priesierie, voorzitter van Baasa, op het NDP-podium vrijdag in Moengo. (Foto: Baasa)


Nicolaas Priesierie, voorzitter van Baasa, vindt dat ABOP-leider tevens assembleelid Ronnie Brunswijk bezig is mensen tegen hem op te hitsen. Tientallen mensen hebben aangifte gedaan tegen Priesierie bij de politie van Moengo voor oplichting van gronden aan de Burnsideweg. Priesierie om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat het kabinet van de president heeft ingegrepen, waardoor er geen onderzoek meer tegen hem gaande is.


De politie is een tijdje bezig met het onderzoek. Priesierie zou volgens mensen die aangifte hebben gedaan, zich gronden hebben toegeëigend. De politie van Moengo heeft recent een telefoontje gekregen van Kenneth Middellijn van het kabinet van de president om het onderzoek naar Priesierie onmiddellijk stop te zetten. Volgens mensen die aangifte hebben gedaan, zou Priesierie terreinen doorverkocht hebben. Zij klagen erover dat ze al langer dan twee jaren nog geen grondpapieren in handen hebben gekregen. Zij hebben bedragen tussen SRD 1500 en SRD 5000 betaald voor ontsluitingskosten. Omdat de mensen gingen twijfelen over de handelingen van de politicus en geen concreet antwoord konden krijgen, zijn ze naar de politie van Moengo gestapt.

Priesierie meent dat coalitieleider Brunswijk zich het verkavelingsproject wil toe-eigenen. Hij vindt dit heel jammer. "Als DNA-lid moest hij juist bevorderen dat de belangen van de mensen van Marowijne, die op hem hebben gestemd, behartigd worden", stelt de voorzitter van Baasa. Hij is als ondervoorzitter van de districtsraad Marowijne, tezamen met een paar ressortraadsleden een verkavelingsproject gestart. "Omdat ik voorzitter ben van Baasa, is de heer Brunswijk bang dat hij politieke macht verliest in Marowijne. Op dit moment hebben 87 personen al het LAD nummer van hun aanvragen. Mensen worden betaald om aangifte te doen tegen mij. Maar dit alles is stopgezet door het kabinet van de president. Niemand hoeft meer te vrezen dat de heer Brunswijk ze op straat gaat zetten voor zijn eigen woningbouwproject", stelt Priesierie.

Snelle afhandeling nu
Hij deelt mee in 2013 het volledige verkavelingsdossier gegeven te hebben aan Brunswijk en districtscommissaris Theodorus Sondrejoe, met het verzoek het daarheen te willen leiden opdat de mensen hun grondpapieren krijgen. Hij heeft ook gevraagd om zorg te dragen voor de nutsvoorzieningen. "In plaats van dit te doen, gebruikt de heer Brunswijk het dossier om de grond gedeeltelijk zelf aan te vragen en het ander deel door het ministerie van Sociale Zaken, terwijl dit ministerie al lang geen woningen meer bouwt. Het project heeft een bestuur en binnenkort worden we ontvangen door de minister van ROGB inzake de verdere voortzetting. Zaken zullen nu sneller afgehandeld worden ten voordele van de mensen die in het project zijn. Het gaat om 243 personen.

Prisierie heeft als voorzitter van Baasa in het weekend op het NDP-podium te Moengo gevraagd naar de zegen van president Desi Bouterse over deze zaak. Bouterse heeft tijdens zijn toespraak geen woord gezegd hierover. Priesierie gaf onder meer aan te geloven dat de president voor een oplossing zal zorgen.
Advertenties