Ramon Tjon-A-Fat doneert grond voor Carolinabrug
22 Dec 2014, 14:00
foto
Ramon Tjon-A-Fat


Ramon Tjon-A-Fat heeft een deel van zijn plantage ‘La Diligence’ zonder enige compensatie afgestaan “aan de bevolking van Suriname.” De ruim vijf kilometer lange weg die vanuit het westen naar de nieuwe Carolinabrug leidt, loopt dwars door deze plantage. “Ik heb geen behoefte aan een tegenprestatie. Dit is een donatie naar het volk toe,” zei hij op het podium. Tjon-A-Fat oogstte luid applaus, complimenten en zegeningen op de feestelijke openingsceremonie van de brug.

Het ministerie van Openbare Werken had verschillende opties voor het aanleggen van de weg vanuit het westen. Een optie was een weg dat langs de rivier liep naar de brug en de andere was een weg dwars door plantage La Diligence. Er is uiteindelijk gekozen voor de plantage, omdat bij de andere opties complexe grondrechtelijke zaken de kop opstaken. Bij de plantage hoefde het ministerie met slechts één persoon te ‘dealen’. De weg loopt in een haast rechte lijn vanaf de bestaande geasfalteerde weg die leidt naar de aanmeerplaats van de veerboot. De veerboot was tot de opening van de nieuwe brug de enige optie om de rivier over te steken.

“Ik was geadviseerd om compensatie te vragen in geld en grond,” vertelt Tjon-a-Fat. “Ik had andere plannen voor de plantage dat sinds 1854 bestaat, handel in hout en ecotoerisme.” De grondeigenaar heeft na een onderhoud met de minister de adviezen naast zich neergelegd. “Shoot!” zei ik aan de minister. “Dit moet je gewoon doen. Mijn zegen heb je.”

Tjon-A-Fat voorziet grote ontwikkelingen met de komst van de brug. “Ik zag het helemaal voor me. Niet eens alleen voor mij, maar voor heel Suriname. Kijk wat de ‘bosjebrug’ doet. Ik voorzie hetzelfde hier gebeuren. Het word een drukke verkeersader naar het oosten toe.” De weg levert Tjon-A-Fat ook veel voordelen op. “Mijn plannen kunnen gewoon, hoewel wat aangepast, voortgang vinden. De weg maakt het overigens nog gemakkelijker. De infrastructuur is er nu dus al.” De laterietweg wordt binnenkort geasfalteerd en zal aan internationale standaarden voldoen.


René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April