Leerstraffen toepassen tegen makers seksfilmpjes
22 Dec 2014, 04:00
foto
Maya Fokké-Manohar


Jongeren die zich schuldig maken aan decadent gedrag, zoals het verspreiden van seksfilmpjes, moeten gecorrigeerd worden. Ouders zijn op de eerste plaats verantwoordelijk voor een degelijke opvoeding van hun kinderen. “Een oplossing kan zijn om deze jongeren via een leerstraf, toegespitst op sociale vaardigheidstrainingen en seksualiteit tot een attitudeverandering te doen komen”, vindt Maya Fokké-Manohar. Zij is jurist en assistent onderzoeker, verbonden aan het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR).

Attitudeverandering kan onder meer worden bereikt door het volgen van een programma, gericht op het opheffen van het gebrek aan kennis en of misvattingen over seksualiteit, beïnvloeden van de mentaliteit van de jongere door in te gaan op meningen en vooroordelen. Verder moet gewerkt worden aan de bewustwording van de eigen seksuele gevoelens en moet worden stilgestaan bij de eigen verantwoordelijkheid voor het delict. Het op een verantwoorde manier omgaan met seksualiteit en het ontwikkelen en eigen maken van adequate gedragsalternatieven vergt niet alleen simpele voorlichting, maar is diepgaander. Speciale aandacht en inzet zijn essentieel, benadrukt de jurist.

In deze tijd van de uitgebreide communicatiemogelijkheden via social media, komt er heel veel informatie op jongeren af. Ze kunnen op een prettige wijze snel in contact treden met elkaar en leuke ervaringen delen via social media. Echter doen jongeren mee aan de flow, zonder dat zij bedacht zijn op de negatieve impact ervan. Al geruime tijd worden seksfilmpjes met en door jongeren gemaakt en op social media geplaatst. Het plaatsen en verspreiden van deze filmpjes is strafbaar gesteld in het Wetboek van Strafrecht, indien dat door volwassenen geschied. In het wetboek worden de kinderen beschermd.

In ons concept wetboek van Strafrecht zijn de mogelijkheden van deze straffen opgenomen, legt de jurist uit. Net zoals bij de zedendelicten, die in 2009 eruit zijn gelicht en goedgekeurd door DNA, zou dit gedeelte ook door het parlement goedgekeurd kunnen worden. Deze kinderen krijgen geen strafdossier, maar worden als het ware middels een programma opgevoed. Andere alternatieven zijn ook mogelijk, omdat jongeren verantwoordelijk gedrag moet worden bijgebracht, vooral als zij dat van huis niet meekrijgen of gewoon door peer pressure meegaan met decadent gedrag van leeftijdsgenoten. “Social media kan heel nuttig, leerrijk en op een prettige manier gebruikt worden. Jongeren van Suriname laat dat de focus zijn”, is de oproep van Manohar.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April