Erwin de Vries: Ultieme waardering is een eigen museum
21 Dec 2014, 16:00
foto
Erwin de Vries pleit voor een National Museum en ultieme erkenning in de vorm van een Staats opdracht voor een vrij beeld in Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


De kunstenaar Erwin de Vries heeft zijn 85ste verjaardag vandaag, ingeluid met een solo-expositie. Zaterdagavond, heeft hij zijn owru yari gevierd met de opening van zijn driedaagse expositie, in De Hal. “Ik laat het aan Suriname over om te beslissen wat het met mijn honderden werken verder wil doen”, zegt De Vries aan Starnieuws.

"Wie mijn topwerken, zoals de vele monumenten wil zien, moet maar naar het buitenland. In de grote parken of internationale musea. Men beseft in Suriname niet wat ik waard ben en met welke grote kunstenaars in de wereld ik heb geëxposeerd.” De ultieme waardering en erkenning die Suriname hem kan geven, is een eigen museum. “Straks ben ik dood, wat gebeurd er dan met mijn werk? Aan wie moet ik ze schenken, om waar te komen staan?” Ook de opdracht voor het maken van een vrij monument/beeld dat in Suriname wordt geplaatst ziet hij graag als een dank-je-wel vanuit de Surinaamse Staat.

De opening bestond uit videoboodschappen van onder andere Wim Pyber, directeur Rijksmuseum Amsterdam en Rudi Fuchs, ex-directeur Stedelijk Museum Amsterdam. De Surinaamse kunstenaar Miguel Keerveld vertelde hoe De Vries hem inspireert en zijn rolfiguur is. Ex-gedetineerde Harvey Baungaart, vertelde over zijn drugsverslaving en hoe De Vries hem enkele jaren geleden heeft aangesproken bij ’T Vat. “Hij is mijn vader. Niemand geloofde in mij, maar hij sprak me aan en raadde mij aan om mijn talenten te gebruiken. Vandaag de dag ben ik clean en doe ik aan kunst. Hij is eigenlijk de Godfather van de kunstenaars in Suriname.”

Ook de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS) heeft op een kunstzinnige wijze ode gebracht aan De Vries. Kunstenaars, hun kinderen en dochters van De Vries verschenen beschilderd in bodypaints, gewikkeld in 8,5 m doek met namaak De Vries schilderijen en als drager van De Vries zijn werken. Kunstzinnige penis en kettingen met testikels (ballen van Erwin) waren zijn cadeau. FVAS-voorzitter George Struikelblok heeft uit de 80 werken een selectie gemaakt en de expositie ingericht. “Rechts hangen de abstracte werken, links zijn naakte schilderijen en door de zaal hen staan de bronzen beelden.” Er zijn Erwins zoals een vaas met bloemen uit 1948 tot abstract werk uit 2013. Voor kunstenaar Ananda Binda straalt de expositie rust uit. “Vanaf de entree heb je een totaal overzicht en er is harmonie in kleur en thema.” Ook Struikelblok vindt dat er een nationaal museum moet komen. “Niet alleen voor De Vries zijn werken, maar ook waar een Chin A Foeng, Lieveld of Getrouw permanent kunnen hangen.”

Dochters Gudrun en Sabine de Vries zijn zeer trots op hun vader. “Ik herken elk werk van hem. In de bronzen beelden zijn handafdruk en zijn schilderwerk spreekt de krachtige streek van zijn penseel”, zegt Gudrun. Mijn vader is als schoolgaande flink uitgemaakt voor dom. Hij was linkshandig, kreeg tikken en werd verplicht rechts te zijn. “Dit maakt dat hij steeds naar die erkenning zoekt en wil bewijzen dat hij toch goed kan zijn”, zegt jongste dochter Sabine. De wijze les die hen altijd zal bijblijven is het F-woord dat hun vader vaak gebruikt, als iets niet lukt. Sabine’ hij zegt altijd: take it as it is, durf je te bewijzen. Het leven is een spel, waardoor je heen moet kunnen laveren.”


De expositie Kunstwerken Erwin de Vries loopt van zondag 21 tot en met dinsdag 23 december 2014, en is in de ochtend en namiddag te bezoeken. De speciale catalogus rond zijn 85ste verjaardag en informatie over zijn werken is ter plekke verkrijgbaar.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March