Boeren kampen met tekort aan water
20 Dec 2014, 22:00
foto
Harrinanan Oemraw


De landbouwers van Wageningen en Middenstandspolder beschikken nog steeds niet over voldoende irrigatiewater om hun rijstarealen te bevloeien. De zwaartekracht van het water in de primaire lozingen is niet voldoende om de rijstarealen te bevloeien. Ondanks beide pompen in werking zijn, is er een tekort aan irrigatiewater. Dit zegt voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw aan Starnieuws.

Oemraw merkt op dat er op bepaalde plekken in de primaire aan- en afvoerkanalen nog verstoppingen zijn. “De overheid heeft deze kanalen laten opschonen, maar de controle hierop is niet voldoende geweest. Zo zijn er nog kleine ‘ eilandjes’ waardoor het water verhinderd wordt om de rijstarealen te bereiken”, meent Oemraw. Daarnaast zijn de pompen laat in werking gesteld, terwijl de inzaaiperiode op 31 december zal aflopen, zegt Oemraw.

De SPBA-topman vindt dat het beter zou zijn als MCP over de pompen van Wageningen zou gaan. Hij noemt het team daar deskundig en merkt op dat de gebieden die water moeten krijgen van MCP dit soort problemen niet hebben. Zij werken met een schema en waterstanden en zijn deskundig, zegt Oemraw. Soeradj Bhagalie zegt dat hij zijn rijstarealen niet heeft kunnen bevloeien, omdat iedereen bezig is te pompen. Er is weinig water in de kanalen en ook al zijn de pompen in werking, kan niet elke landbouwer aan zijn trekken komen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March