Suralco sluit jaar af met winst
20 Dec 2014, 06:00
foto
Waarnemend directeur Indre Ori van de Suralco snijdt de taart aan in verband met de viering van het 98 jarig bestaan van het bedrijf. (Foto: Suralco)


De internationale aluminium markt zal nog steeds turbulent blijven in 2015. Maar voor Suralco is er ook een lichtpunt in de lage olieprijs. In het laatste kwartaal was er een licht herstel in de aluinaardeprijs en een forse daling van de olieprijs. Deze prijsontwikkelingen en de verkoop van het aandeel van Alcoa in Surgold hebben erin geresulteerd dat Suralco het jaar met een positieve balans afsluit. In november en december is er winst geboekt door de positieve prijsontwikkelingen van aluinaarde en olie.

Waarnemend directeur Indre Ori van Suralco heeft bij de viering van het 98 jarig bestaan van het bedrijf vrijdag aangegeven dat 2014 “zeker geen gemakkelijk jaar” was voor het bedrijf. Als reden noemt hij de lage prijs van aluinaarde op de wereldmarkt en de hoge prijs voor olie en bauxiet. Het bedrijf zag kans om de kostprijs van zijn product te verminderen van US$ 322 per ton naar US$ 308. In zowel de olieconsumptie als caustic-verbruik zijn verbeteringen aangebracht, waardoor deze zijn afgenomen. “De efficiency verbeteringen hebben een besparing opgeleverd van US$ 16 miljoen, de hoogste in het Alcoa-systeem,” stelt Ori die in het dagelijks leven Mining & Refining Manager van de Suralco is. Hij neemt waar voor directeur Ruben Halfhuid die uitlandig is.

Ori memoreert dat Suralco in de afgelopen 98 jaar ondanks de ups en downs een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van Suriname en “zeker een significant effect heeft gehad op de Surinaamse economie.” In geld uitgedrukt komt het neer op een kwart miljard US$. “Voor wat onze maatschappelijke verantwoordelijkheid betreft moet ik benadrukken dat ongeacht de situatie waarin ons bedrijf verkeerde en/of verkeert, wij altijd hebben gestreefd naar het leveren van een positieve bijdrage aan de Surinaamse samenleving.”

Suralco heeft donderdag drie cheques ter waarde van US$ 242.000 gedoneerd aan organisaties die in 2015 een duurzaam project in het land zullen uitvoeren. Ori wijst erop dat de Alcoa en de overheid nog steeds in onderhandeling zijn over de toekomst van de Suralco. “Het is daarom belangrijk ons werk nog steeds met dezelfde motivatie, loyaliteit en professionaliteit te blijven uitvoeren,” steekt hij de Suralco-werknemers een hart onder de riem.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March