Kindermishandeling aangepakt met stappenplan
20 Dec 2014, 14:00
foto


Het pilot-project dat het signaleren en aanpakken van kindermishandeling moet ondersteunen, zal uitgevoerd worden op 100 basisscholen. Op deze pilotscholen is een gecertificeerde zorgcoördinator en/of een medewerker leerlingenzorg werkzaam. Tijdens de begeleiding van de leerlingen maken de betrokken deskundigen gebruik van een 'Handelingsprotocol'.

Het protocol beschrijft de stappen die kunnen worden genomen bij vermoedens van kindermishandeling en geeft dat weer in een stappenplan, met suggesties voor het betrekken van adviseurs, verslaglegging, gespreksvoering en overleg. De onderdirecteur van Onderwijs van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov), Roy Narain, heeft het startsein voor het project in oktober gegeven. Het pilot-project wordt uitgevoerd in een samenwerking tussen het Minov, Stichting Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO), Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS) en het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

Overleg en advies
PREKIMI is een samenwerkingsverband van de leerstoel klinische psychologie (aan het IGSR) met een aantal instanties en organisaties die werken met en voor kinderen. Op de pilotscholen zal gelet worden op signalen van verwaarlozing en geweld tegen kinderen en zal geprobeerd worden zo tijdig mogelijk in te grijpen door met de verzorgers te gaan overleggen. Van deze scholen zijn de zorgcoördinatoren, de medewerkers leerlingenzorg, de schoolleiders, de inspecteurs getraind in het herkennen van signalen van verwaarlozing en mishandeling.

De betrokken scholen kunnen een beroep doen op een adviesteam, dat bestaat uit verschillende deskundigen, zoals een kinderpsycholoog, een pedagoog, een vertrouwensinspecteur, een kinderpsychiater, een orthopedagoog, een jurist en zorgcoördinatoren verbonden aan scholen van het basisonderwijs. De trekker van het team is Tobi Graafsma, legt de voorlichting van het Minov uit.

Het adviesteam heeft als taak het op aanvraag bieden van consultatie aan de deelnemende scholen in anonieme, individuele gevallen van kindermishandeling, alsook het verzamelen van gegevens die voortkomen uit de consulten aan de scholen. Dit met inachtneming van de in de gezondheidszorg gebruikelijke regels omtrent privacy en de ethische grondregels van een wetenschappelijk onderzoek. Benadrukt wordt dat het adviesteam een ondersteunende en adviserende functie heeft en geen casussen overneemt.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March