Computertaal moet in leerproces basisschool
18 Dec 2014, 14:00
foto
Scholieren van de basisschool leren over de computertaal. (Foto: René Gompers)


Het gaat niet lang meer duren voordat ‘coding’ oftewel programmeren net zo belangrijk zal zijn als de Engelse taal, zegt Fabian Jacott, trekker van de Hour of Code in Suriname. “Its just another language we need to learn. Het is ons gelukt om meer dan 4.800 personen hierover bewust te maken in de afgelopen week.” Suriname heeft weer deelgenomen aan de wereldwijde campagne om personen in een uur de basis van het computer programmeren bij te brengen.

De Hour of Code is op 14 december afgesloten. Enkelen hebben het niet gehouden op dat ene uurtje, maar hebben zich aangemeld bij de Suriname Online Education Center (SOEC) om zich te verdiepen in de materie. SOEC-directeur Jacott stelt dat de campagne op de scholen is geslaagd. “In het begin waren de meeste jeugdigen terughoudend. Maar toen ze merkten hoe coding werkt en wat het kan doen, ging het veel beter. Toen zij door hadden dat je met coding alles wat je maar bedenken kan waar kunt maken, gaven ze hun creativiteit de vrije loop. We hebben heel wat nieuwe dingen gezien.” De interesse voor het programmeren werd aangewakkerd met puzzels, games en het assembleren van robots die daarna bepaalde opdrachten moesten uitvoeren. De ‘gevorderden’ hebben met hulp van ICT-leerlingen van het Natin een paar regels ‘code’ geschreven.

De ‘Hour of Code’ heeft ook als doel om overheden er toe te bewegen om informatica in het leerprogramma vanaf de basisschool op te nemen. Jacott streeft naar hetzelfde doel. “We merken allemaal dat piepjonge kinderen al veel beter kunnen omgaan met computerapparaten. Er is nog geen studie geweest die aangeeft hoe en waarom dat zo is, maar feit is dat ze informatica makkelijker opnemen dan wij ouderen,” haalt Jacott aan. “Daarom is het zo belangrijk dat informatica, het ‘code schrijven’ in het bijzonder, al vanaf de basisschool onderwezen wordt.”

De ‘Hour of Code’ geniet de ondersteuning van president Barack Obama, wereldbekende artiesten, leiders van diverse industrieën en IT-iconen als Bill Gates van Microsoft en Marc Zuckerberg van Facebook. “Het hoofddoel van de campagne is niet om programmeurs voort te brengen, maar om zoveel mogelijk mensen bewust te maken over wat programmeren is,” benadrukt Jacott. “It is not rocket science. Iedereen kan het leren, het is gewoon een taal die heel veel mensen nog niet verstaan.” In Suriname is het Natin de enige school met een ICT- richting en waar het programmeren wordt onderwezen. SOEC is in gesprek met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling over het opnemen van informatica in het leerproces vanaf de lagere school. Het leerprogramma is echter al vol en wordt naar andere mogelijkheden gekeken hoe de materie in te passen in het leerproces.

Wereldwijd was het doel gesteld op het bereiken van 100 miljoen personen. In de week van de campagne zijn 75 miljoen personen de basis van het programmeren bijgebracht. Voor Suriname was het doel gesteld op het bereiken van 5.000 schoolkinderen. Er hebben twintig basis- en middelbare scholen meegedaan aan de campagne. De organisatie heeft zich aardig in de schulden gewerkt om het evenement tot een succes te maken. Van de begrote SRD 50.000 is een groot deel uit eigen zak uitgegeven, omdat de sponsoring te kort heeft geschoten. “We zitten in een dilemma, want wij willen zeker doorgaan maar we moeten eerst uit de schulden geraken,” zegt Jacott. De initiatiefnemer van het wereldevenement, de Amerikaanse Code.org, heeft graag dat Suriname volgend jaar met 50.000 mensen meedoet.

René Gompers
Advertenties