Wooter gelooft in Surinaams voetbaltalent
17 Dec 2014, 18:00
foto
Nordin Wooter


De Wooter Academy organiseert deze maand opnieuw een aantal voetbalclinics voor de jeugd in Paramaribo, Moengo en Commewijne. Naamgever en een van de drijvende krachten achter de academie, oud-Ajacied Nordin Wooter, is er van overtuigd dat het volop aanwezige voetbaltalent ook internationaal gaat doorbreken.

Wooter maakt in Nederland lange dagen op het trainingsveld. Doordeweeks is hij techniektrainer van de jongste Ajax-jeugd en daarnaast geeft hij met zijn academie geregeld jeugdclinics bij voetbalclubs in de regio. Tegelijkertijd richt hij zich op de toekomst van het voetbal in Suriname.
In samenwerking met de Surinaamse Voetbal Bond (SVB) maakte hij de afgelopen weken een groslijst van ruim honderd Europese profs van Surinaamse origine die voor natio willen uitkomen. Deze maand reist hij met een selectie van veertien spelers af naar Paramaribo voor de demonstratiewedstrijd van een versterkt Surinaams elftal tegen de Trinidadiaanse kampioen W-Connection op Tweede Kerstdag.

Het gezelschap wordt op 20 december in Suriname verwacht. Terwijl de nationale selectie zich vervolgens onder leiding van coach Dean Gorré voorbereidt op de officieuze interland, gaat Wooter aan de slag met lokaal talent. Tot 27 december coördineert hij een voetbalkamp voor in totaal honderd jeugdvoetballers tussen de 10 en 17 jaar. Daaruit worden twee uitblinkers geselecteerd voor een stage in Nederland. Voorafgaand aan het kamp geeft de Wooter Academy verspreid over het land een aantal clinics.

Op twee sporen
Wooter kiest bewust voor een tweezijdige impuls voor het Surinaamse voetbal: een versterkt nationaal elftal voor de korte termijn en intensieve begeleiding van de jeugd voor de langere termijn: ‘Als de dubbele nationaliteit straks door het parlement komt, gaan we er alles aan doen om ons voor het WK in 2018 te kwalificeren. Tegelijkertijd willen we de jeugdtalenten gaan opleiden en verder ontwikkelen. Ik wil ze al van jongsaf leren wat het inhoudt om voetbalprof te worden.’

Voor de aanloop naar de eerste WK-kwalificatiewedstrijden in juni volgend jaar heeft Wooter een plan uitgestippeld. Tijdens de door de FIFA vastgestelde periodes van interlandvoetbal wil hij elke keer zijn selectie bij elkaar hebben: ‘De groep moet op elkaar ingespeeld raken en steeds beter worden. Daarom willen we oefeninterlands op zo hoog mogelijk niveau spelen. Ervan uitgaand dat we ons in juni plaatsen voor de volgende ronde, gaan we in zomerperiode ook volop aan de slag. Dat zal in Nederland gebeuren, denk ik. Dat lijkt me praktisch het handigst. De spelers uit Suriname zullen we dan naar hier laten komen, als het allemaal lukt.’

Diederik Samwel
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April