Melkboeren tevreden met tractoren
17 Dec 2014, 22:00
foto
Roy van Dijk met de tractor bestemd voor het ressort Reeberg.


De Vereniging van Surinaamse Melkboeren (VSMB) heeft haar gevraagde aantal tractoren ontvangen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Vorige week zijn twee overhandigd, nadat vorige maand de twee eerste aan de ressorten Kwatta en Rijsdijk waren afgestaan. Nu hebben dus ook de ressorten Wanica, Houttuin en omgeving en Reeberg hun eigen tractor.

Laurence Pereira, voorzitter van VSMB, is zeer te spreken over deze gang van zaken. De tractoren worden gebruikt om de weilanden te ploegen en te maaien zodat de koeien jong en vers gras met een eiwitgehalte van 14 tot 18 procent kunnen eten. “Op zo een manier wordt het vetgehalte verhoogd en is er minder bijvoeding nodig. Twee vliegen in één klap.”

Pereira die het bestuur al drie jaar aanzit, zegt dat er veel werk is verzet in de achterliggende periode. Zo heeft de organisatie het voor elkaar gehad dat de prijs van rauwe melk is verhoogd van SRD 1,90 naar SRD 2,50. De alcoholtest is gebracht naar 79 procent om de kwaliteit en houdbaarheid van melk te garanderen. Er is een PH-meter aangeschaft door de Melkcentrale om problemen bij het meten te voorkomen. De VSMB-voorman stelt dat hij met zijn bestuur heeft kunnen bewerkstelligen dat er in kilo’s in plaats van in liters wordt gerekend. Hij legt uit dat als een boer een vetgehalte van 4 procent levert, deze gemiddeld bij een tank van 30 liter, omgerekend gemiddeld zeker 31,5 kg, heeft; “dus meer inkomsten.”

Schoolmelk en melk aan de minvermogenden is nu ook verzekerd, somt Pereira de verdiensten van de VSMB op onder zijn leiding. “De Melkcentrale bestaat al 53 jaar en er is geen vereniging die zoveel voor elkaar heeft gekregen als deze ploeg van VSMB.”

Bij zijn aantreden heeft LVV-minister Soeresh Algoe een nieuwe raad van commissarissen benoemd bij de Melkcentrale. Een afvaardiging van het ministerie, de VSMB en een deskundige van de Melkcentrale zijn bezig de problemen waarmee het bedrijf kampt in kaart te brengen en daar oplossingen voor aan te dragen.
Advertenties