Repetities SPI door staking leraren uitgesteld
16 Dec 2014, 06:00
foto


Iedere actie in het onderwijs heeft gevolgen. Zo is ook gebleken op het Surinaams Pedagogisch Instituut (SPI). De voor deze week geplande repetities van dit instituut zijn niet doorgegaan. Door de acties van de Bond van Leraren (BvL) vorige maand hebben enkele leraren de leerstof niet afgemaakt of konden niet herhalen. “Ik heb geen enkel risico genomen en heb de repetities dus uitgesteld. Ik heb gehandeld in het voordeel van de studenten”, zegt SPI-directeur Randjiet Jhagroe aan Starnieuws.

Dit was ook de uitkomst van de vorige week belegde lerarenvergadering. Het studentenbestuur had eveneens een beroep gedaan op de directie voor uitstel van de repetities. Steekproeven onder de scholieren hebben uitgewezen dat zij ook nog onzeker waren. Besloten is om direct na de kerstvakantie te beginnen met de repetitieronde. De leidinggevende was daar geen voorstander van, omdat de ervaring leert dat als de repetities direct na een vakantie beginnen de scholieren slechter werken. “Eigenlijk wilde hij tenminste twee dagen na de vakantie beginnen, maar die ruimte is er niet”, zegt de SPI-directeur. Nu al wordt nagegaan hoe de uren van de repweek in te lopen, omdat er dan lesuren verloren gaan. In tegenstelling tot de lagere leerjaren gaan de schoolonderzoeken (so’s) van de examenklassen normaal door. “Daar was er geen achterstand”, beweert Jhagroe.

Hij ontkent dat leraren, met een achterstand in de leerstof en ook nog hadden gestaakt, verlof hebben opgenomen. “Wat dat betreft is het plichtsbesef er wel. Het is uiteindelijk een win-win situatie geworden”, complimenteert Jhagroe het lerarenkorps. Personen die nu vrij hebben genomen, hadden geen keus, omdat de verlofdagen eind december vervallen. Leraren mogen namelijk geen verlofdagen opsparen. De vrijgekomen lesuren worden door de leraren die hadden gestaakt ingevuld.

Direct na het laatste schoolonderzoek op donderdag 18 december wordt de gezamenlijke kerstviering van leraren en scholieren gehouden op school. “Het is cultuur geworden”, zegt Jhagroe. De dag erna sluiten de onderwijsgevenden in een vergadering het kalenderjaar af.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April