Andy Ristie: Ik zal altijd als Surinamer uitkomen
16 Dec 2014, 01:00
foto
Andy Ristie is na vijf jaar weer in Paramaribo en staat over enkele dagen weer in de ring. (Foto: Ranu Abhelakh)


Andy Ristie, de Surinaamse thai- en kickbokser is na vijf jaar terug in Paramaribo. Hij staat op 28 december 2014 in de ring met een Braziliaan tegenover zich. Het is altijd spannend en leuk om weer in mijn eigen land te vechten, zegt Ristie. “Ik vind het heerlijk om alle motivatie te krijgen van de Surinaamse fans en vrienden.”

Ristie (32) is zondagavond aangekomen en zegt zich goed te voelen in zijn geboorteland. Hij weet nog niet tegen welke opponent hij het moet opnemen. “Ik vecht tegen een ieder, maakt niet uit wie ik tegenover mij heb staan. “Ik ben een warrior en doe gewoon mijn ding.” De organisatie van het vechtgala Star Fighters Promotion wil de naam van de opponent nog niet prijsgeven. De linkshandige Ristie zegt dat hij niet onbekend is met verrassingsgevechten. “Ja, en nee”, reageert Ristie op de vraag of de opponent van een lagere gewichtsklasse zou kunnen zijn. Zelf een onbekende vechter kan zich in de ring als een die-harder opstellen.

Surinamer in hart en nieren
Ik ben en blijf een Surinamer en ben trots op mijn land, zegt Ristie aan Starnieuws. “Ik ben vaker bekritiseerd dat ik voor Suriname uitkom en de nationaliteit blijf behouden. Maar het voelt goed aan.” Ristie erkent dat zijn Surinaamse nationaliteit hem reisproblemen geeft. Visa aanvragen is daar één van. “Maar juist deze moeilijkheid motiveert mij om Suriname uit te dragen. Ik promoot het Surinaamse paspoort hiermee en bewijs dat Suriname ook talent heeft.” Mocht Suriname ooit de nationaliteitswet aanpassen en beslissen dat Surinamers geen afstand mogen doen van hun nationaliteit, dan zou Ristie overwegen om te opteren voor een vreemde/tweede nationaliteit. “Alleen om het reizen makkelijker te maken. Ik zal altijd als Surinamer voor mijn land uitkomen.”

Ristie is bij Simson Gym in Paramaribo begonnen met het thaiboksen. Hij traint nu bij Gym3 in Amstelveen (Nederland) met Roberto Flamingo als trainer. Ristie 70kg, bekend als ‘The Machine’, vecht professioneel in de lichtgewichtsklasse voor de Amerikaanse Glory Sports International. Daar is hij titelhouder van de Glory 12 LW Tournament Champion 2013. Ook draagt hij de titel van World Kickboxing Network Amateur Champion.
Star Fighters Promotion werkt samen met de Stichting Sports for Sports en houdt het evenement in de Anthony Nesty Sporthal. Op 27 december zullen de vechters wegen.
Advertenties