Moody's: Suriname heeft gunstige groeivooruitzichten
10 Dec 2014, 06:00
foto


Suriname’s notering toont een evenwicht tussen gunstige groeivooruitzichten en een relatief lage staatsschuld én een verhoogde economische en fiscale kwetsbaarheid van prijsschommelingen van grondstoffen en lage institutionele capaciteit. Dat is de conclusie van het jongste Moody’s rapport over Suriname dat op 4 december is uitgegeven.

De minerale rijkdommen van het land ondersteunen zijn positieve economische vooruitzichten, met een investering tot US$ 1 miljard – zo’n 17 procent van het verwachte BBP in 2014 – in het goudproject van het Meriangebied. De bouw van de goudmijn zal ongeveer twee jaren duren. Ondanks de snelle economische groei, voorspelt het ratingsbureau dat de overheidsschuld in 2014-2015 met ongeveer 26 tot 27 procent van het BBP zal toenemen. In 2009 bedroeg de staatsschuld nog minder dan 16 procent van het BBP.

Moody’s heeft de notering van Ba3 positief van februari 2014 gebracht naar stabiel. Ofschoon de Ba3 notering van Suriname in staat is geweest de toename van de staatsschuld te weerstaan, geeft Moody met zijn verlaging van de vooruitzichten naar stabiel aan dat de fiscale prestaties zijn verslechterd. Ook zijn de fiscale vooruitzichten minder gunstig door de steeds dalende grondstoffenprijzen. Suriname is voor zijn inkomsten sterk aangewezen op de goud- en oliesector. De goud- en olieprijzen tonen al maanden een dalende lijn.

In het rapport zegt Moody’s dat het beleidskader van het land in de afgelopen tien jaar aanzienlijk is gestabiliseerd. De zwakke institutionele capaciteit blijft echter een belangrijke kredietbeperking. Hoewel de opbouw van deviezenreserves in de laatste jaren de kwetsbaarheid van het land voor ongunstige externe schokken heeft verminderd, blijven de overheidsbalans en de economie als geheel in hoge mate blootgesteld aan de schommelingen van de grondstoffenprijzen. De autoriteiten hebben gewerkt aan de instelling van een onafhankelijk stabilisatiefonds dat de prijsschommelingen van de grondstoffen zou kunnen opvangen. Het fonds moet ook de uitgaven van beschikbare inkomen uit meevallers uit de grondstoffenindustrie verminderen. Het stabilisatiefonds is gestuit op politieke obstakels.

Een aanhoudende daling van het begrotingstekort dat gesteund wordt door een afnemende overheidsschuld zou kunnen leiden tot een positieve notering van het ratingsbureau. Ook substantiële fiscale besparingen in een onafhankelijk welvaartsfonds zouden daartoe kunnen bijdragen. Moody’s zegt dat het versterken van het budgettair en fiscaal kader door institutionele verbeteringen die fiscale schommelingen verminderen, ook zou kunnen leiden tot een opwaardering van de overheid. In het ander geval kan de notering naar beneden worden bijgesteld als de begroting verder ontspoord, de schuldenlast groter wordt of de economische vooruitzichten wezenlijk worden verzwakt.

Moody’s heeft Suriname getoetst op zijn economische kracht, zijn institutionele vermogen, fiscale kracht en risico-gevoeligheid.
Advertenties