SPBA teleurgesteld in antwoord Bankiersvereniging
10 Dec 2014, 08:00
foto
SPBA-voorzitter Harrinanan Oemraw


De Bankiersvereniging heeft per brief de Surinaamse Padie boeren Associatie (SPBA) laten weten dat zij met de diverse banken en hun leidinggevenden gesprekken moet voeren en hen de problemen moeten voorhouden. Veel boeren hangt faillissement boven het hoofd en de SPBA had voorzitter Sigmund Proeve van de Bankiersvereniging schriftelijk gevraagd om een oplossing te brengen in deze zaak.

Harrinanan Oemraw zegt aan Starnieuws dat er per brief meegedeeld is dat de individuele banken moeten nagaan in hoeverre zij de boeren kunnen helpen. Dit zouden alle boeren die hypothecaire problemen hebben en hun bezittingen dreigen te verliezen, moeten doen.

"Wij zijn teleurgesteld. Dit antwoord hadden wij echt niet verwacht van de Bankiersvereniging. Niemand in dit land bekommert zich om de boeren. Wij hebben al genoeg gesprekken gevoerd en daarna hebben wij besloten om de Bankiersvereniging te benaderen”, deelt Oemraw mee. De SPBA-topman rekende op een verzachtende rentevoet en dat er een termijnregeling getroffen kon worden met de boeren die failliet dreigen te gaan.

Volgens Oemraw nemen landbouwers steeds meer schulden op zich in de hoop om een goede verkoopprijs te krijgen, waardoor zij hun schulden kunnen aflossen. De afgelopen drie seizoenen lag de opkoopprijs van een baal natte padie ver beneden de kostprijs. Hierdoor zijn de boeren in een diepere put beland en kunnen zij hun schulden niet aflossen. Hun bezittingen worden op een gegeven moment dan geveild door de bank.
Oemraw zegt dat hij het niet hierbij zal laten. De SPBA overweegt andere stappen te ondernemen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April