Breaking news: Regering accepteert toonzetting BvL niet
02 Dec 2014, 00:00
foto


Het kabinet van de president verbindt consequenties aan de toonzetting in een brief van de Bond van Leraren (BvL) gericht aan president Desi Bouterse. Ook publiekelijk gedane uitspraken van voorzitter Wilgo Valies hebben kwaad bloed gezet bij onder andere raadsadviseurs Jules Wijdenbosch en Eddy Jozefzoon. Er was in een regeringsvergadering reeds toestemming verleend aan de ministers van Onderwijs & Volksontwikkeling, Binnenlandse Zaken en Financiën om het besluit uit te voeren, waarbij in fasen de herwaardering van de onderwijsgevenden zou plaatsvinden. Het proces van uitvoering is aangehouden.

Starnieuws verneemt dat de BvL maandagmiddag een brief heeft ontvangen van minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, waarin staat dat de uitspraken van Valies naar de president toe en de brief van 26 november onaanvaardbaar zijn. Er zijn dreigementen geuit, die niet getolereerd kunnen worden. Het kabinet van de president is niet bereid om onder dergelijke bedreigingen uitvoering te geven aan het regeringsbesluit, dat reeds in een missive was vervat.

Wijdenbosch en Jozefzoon onderhandelden namens de president met de BvL en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols). Directeur Robert Peneux van Onderwijs nam ook deel aan de bespreking. De onderwijsdirecteur heeft eveneens zijn teleurstelling uitgesproken over de scherpte van de brief van de BvL naar de president toe.

De BvL heeft gisteren vergaderd met zijn leden over voorstellen die gedaan zijn. De leden zijn niet tevreden met wat er tot nu toe op tafel ligt. Valies zei dat al twee jaar wordt onderhandeld voor herwaardering van de positie van de leerkrachten. De BvL wil een integraal voorstel hebben en deelde mee dat de leden bereid zijn tot het uiterste te gaan. Besloten werd om een nachtje te slapen over de voorstellen, waarbij op de algemene ledenvergadering om 10.00 uur een finaal besluit genomen wordt. Intussen heeft de bond een brief ontvangen, waarin meegedeeld is dat de uitvoering wordt aangehouden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April