VOS-directeurenberaad hoopt op spoedige oplossing
28 Nov 2014, 03:00
foto
Op Miranda Lyceum is normaal tot 13.00 uur lesgegeven donderdag. (Foto: Raoul Lith)


Niet alle middelbare scholen hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Bond van Leraren (BvL) om tot kwart over negen les te geven. Sommige scholen hebben nauwelijks lesgegeven, terwijl slechts drie van de zestig leerkrachten van Miranda Lyceum gehoor hebben gegeven aan de oproep van de vakbond. Balram Soemeer, voorzitter VOS-directeurenberaad, hoopt dat het actiemodel van de lerarenvakbond (BvL) gauw tot het verleden gaat behoren.

Voorzitter Wilgo Valies zei aan journalisten dat er hier en daar onduidelijkheden waren over het actiemodel. Daarom heeft hij ook met leraren gesproken om uit te leggen waar het om gaat. Volgens Valies verlopen de acties goed, aangezien de leraren zich moeten registreren op het BvL-kantoor. “Als de staking te lang duurt, wordt het moeilijk voor de scholieren. Ouders van vooral scholieren in de examenklas zitten op hete kolen, omdat elke gemiste lesdag er één teveel is”, zegt Soemeer, die ook directeur is van het Miranda Lyceum.

Moeilijke situatie
Ritesh Ramdin geeft Economie 1 op het Miranda Lyceum. Hij zegt aan Starnieuws achter de actie te staan, maar kiest er toch voor om les te geven. Hij merkt op dat juist veel scholieren moeten blokken voor dit vak. Leraren en scholieren moeten onder normale omstandigheden zich extra inspannen om een goed resultaat te behalen. "Ik kan dan meer geld krijgen, maar aan het eind van het jaar heb ik niet het gevoel dat ik gedaan heb wat ik moest doen", zegt Ramdin. Hij merkt op dat inhalen van de les in weekenden ook moeilijk is voor sommige scholieren die ook een parttime baan hebben.

Valies merkt op dat de BvL een brief heeft geschreven naar president Desi Bouterse en de situatie heeft uitgelegd. De leraren zijn ontevreden, daarom is er gekozen voor een actiemodel om uiting te geven aan de gevoelens. Hij hoopt dat er gauw een oplossing komt.
De BvL is samen met de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols) ruim twee jaar bezig met onderhandelen. De schooldeuren van basis- en voj scholen zijn normaal open. Fols heeft een ultimatum gesteld aan de regering tot 5 december om gemaakte afspraken te concretiseren. Als dat niet gebeurt, zullen de leden van deze vakbond hun collega’s van de BvL ondersteunen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April