Ondanks dalende olieprijs, productie onveranderd
27 Nov 2014, 18:40
foto


De leden van de OPEC hebben tijdens de vergadering in Wenen bepaald om de olieproductie onveranderd te laten. De olieprijzen zijn sinds juni 30 procent gedaald door de productie van Amerikaanse schalie-olie en de tragere economische groei in China en Europa. Na het besluit van de Opec daalde de olieprijs verder naar US$ 74,36 per vat, de laagste prijs sinds vier jaar.

Na een vijf uur durende vergadering zei de Saoedische minister van Aardolie, Ali al-Naimi, aan verslaggevers dat de Opec-leden hun olieproductie niet zouden verminderen. Vóór de vergadering had Saoedi-Arabië al aangegeven dat hij de productie op het huidige niveau wil handhaven.

Voor een aantal leden van de olie-kartel is de daling van de olieprijs een zorgpunt, aangezien de meesten een prijs van boven de US$ 80 per vat nodig hebben om hun overheidsbudgetten in evenwicht te houden. Voor andere leden is een prijs van boven de US$ 100 ideaal.

Lage olieprijs zinvol
"Saoedi-Arabië en de Golfstaten kunnen nog een poosje de daling van de olieprijs weerstaan," zei Simon Wardell, energie-expert bij Global Insight. "Ze hebben aanzienlijke financiële activa, wat betekent dat ze een lagere olieprijs kunnen weerstaan. Ze kunnen hun begrotingen veiligstellen zonder een hogere olieprijs."

De Saoedische minister van Olie, Ali al-Naimi, en zijn ambtgenoot van de Verenigde Arabische Emiraten, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, zeiden woensdag dat ze verwachten dat de oliemarkt zichzelf zal stabiliseren. Saoedi-Arabië is de grootste producent van de 12 leden van de OPEC-olie producerende kartel.

Analisten suggereren dat de strategie om het productieniveau in stand te houden gericht zou kunnen zijn op het behoud van dominantie van de markt in de context van de toenemende productie van schalie-olie in de Verenigde Staten. Maar als de olieprijs daalt, wordt het duurder om schalie-olie te produceren.
Als de olieprijzen voor enige tijd laag blijven, kan dat op langere termijn de strop betekenen voor de productie van schalie-olie. Voor de Opec is het laag houden van de olieprijzen dus zinvol. Opec is goed voor een derde van de wereldwijde olieverkopen.
Advertenties