Lelydorp klaarwakker door indrukwekkende minuutschoten
25 Nov 2014, 10:12
foto
Al vroeg in de ochtend zijn mensen op de been voor de minuutschoten op Lelydorp. (Foto: Raoul Lith)


De grond en alles eromheen trilt. Niet alleen de mensen maar ook de aarde lijkt wakker te worden. Het geluid is indrukwekkend en je voelt het tot diep in je binnenste, het dondert daarna nog enkele seconden na. Precies op de kop om zes uur ’s morgens gaat het eerste schot af, en is het, met een tikkeltje spanning wachtend tot de volgende minuut zich aankondigt. Alsof de klok gestuurd wordt door de schoten en niet omgekeerd meldt het zonlicht van de 39ste srefidensi dag zich snel aan. Om 6.20 gaat het laatste schot. Dat was toch even bijzonder in deze omstreken.

"Saluutschoten is een standaard over de hele wereld. Wij hebben deze traditien niet bedacht, het is iets dat we uit internationale voorschriften hebben gehaald. Het wordt op dit soort dagen zoals de onafhankelijkheidsviering en speciale momenten, die door de regering zijn aangegeven, afgeschoten”, zegt Faried Ilahibaks, kapitein van het Nationaal Leger. Er worden 21 schoten gelost met tussenpozen van steeds 60 seconden.

Volgens de kapitein waren de schoten geen kanonschoten, het zijn minuutschoten die op een zeer speciale manier zijn geplaatst en worden afgestoken door de afdeling Genie, legt hij uit aan Starnieuws. “Zo een knal brengt een heleboel teweeg in de omgeving, door de schok en luchtverplaatsing, komt alles even in beweging. In het verleden kan ik me als jongeman heugen dat bij de opening van de Staten (toenmalige volksvertegenwoordiging) ook minuutschoten werden afgelost.” De regering mag aangeven wanneer en hoeveel minuutschoten gelost worden.

Raoul Lith
Advertenties