Lelydorp in de ban van Srefidensi-viering
25 Nov 2014, 00:00
foto
Parachute-springers oogsten veel bewondering tijdens de oefening op Lelydorp. (Foto: Raoul Lith)


“Mama, mama kijk daar een blauwe is opengegaan”, zegt een kleine jongen opgewonden tegen zijn moeder. Hij wijst naar boven waar parachutisten uit een vliegtuig zijn gesprongen. Een van de activiteiten van de onafhankelijkheidsviering in Wanica, is een parachutedemonstratie. “Het is een demo voor de grote dag, we gaan proberen om het dan nog mooier te maken. Dinsdag hebben we een verassing voor Wanica, ik ga niet zeggen wat het is, maar er is een verassing", zegt Poetie Doerga, voorzitter van Skydive free to fly Suriname. Lelydorp is in de ban van de festiviteiten rond 39 jaar srefidensi.

Doerga vertelt dat de parachutisten van ongeveer 4 km hoog naar beneden springen. “Op 1 kilometer gaat de parachute open en dan maken we een beetje mode voordat we gaan landen”, legt hij uit. “Fantastisch dat er dit keer voor Wanica gekozen is. Dinsdag kom ik weer. We zijn van de buurt dus we gaan nog even rondkijken, er valt nog veel te zien. We zijn niet naar de andere districten geweest”, zegt een groepje teleurgestelde familieleden, dat net te laat was voor de hele parachute show. Later op de dag zal de familie dit niet overkomen, want dan vindt de echte show plaats.

Iedereen is welkom
"Kom luisteren naar de boodschap van de president van de republiek Suriname", galmt het door de luidspreker bovenop het busje dat langsrijdt om bewoners uit te nodigen en aan te moedigen om de activiteiten tijdens de srefidensi te Lelydorp te bezoeken. De hele dag door tot in de avonduren hoor je het geluid van brushcutters en de stemmen van arbeiders die heen en weer opdrachten uitvoeren. Op het heetste uur van de dag wordt nog zand langs de weg geschept. Het moet er piekfijn uitzien, want het is een bijzondere dag en straks is de president van de republiek hier, en al die bezoekers uit Paramaribo en andere districten.

“Ik vind het goed en verwacht op de grote dag meer mensen, en meer parachutisten. Het was zo snel voorbij. Ik heb dit voor het eerst meegemaakt. Zes uur ga ik eerst de minuutschoten meemaken, daarna het defilé. Ik vind het echt leuk dat het hier gehouden wordt. Iedereen is er, familie en vrienden. Ik hoef niet naar de stad te rijden en zie toch alles live", zegt een blije bewoner aan de Indira Ghandiweg.

“Woensdag wordt er op Kwamalasemutu een show gegeven en donderdag te Laduani. Zaterdag en zondag kunnen er tegen betaling sprongen gemaakt worden, die op beeld worden vastgelegd”, deelt Doerga mee.

Op de vooravond van Srefidensi is er veel entertainment. In het Emile Brielle stadion (LSB) waren er vanaf 20.00 uur verschillende optredens. De viering van 39 jaar sredidensi begint om 6 uur in de ochtend met de minuutschoten. De opening van de gerenoveerde markt van Lelydorp vindt om 12.00 uur in de middag plaats. Tussen 4 en 6 uur 's middags staan de parade en het defilé op schema. Het is de bedoeling dat om kwart voor 4 de parachutisten een show zullen geven. Later op de dag is eenieder welkom op de volksreceptie en voor de toespraak van het staatshoofd. De feeststemming zit er goed in. Kort voordat de klok middernacht sloeg, werd er afgeteld en het volkslied werd uit volle borst gezongen. Suriname is vandaag 39 jaar een republiek.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April