Javanisten wijzen op historische dag
25 Nov 2014, 01:00
foto
Djaran Kepang groep Young Riders treedt op tijdens de gezamelijke afsluiting van de vastenmaand Sasi Sura. Foto: Ranu Abhelakh


24 november is een historische dag voor Surinamers van Javaanse afkomst, vindt Sapto Sopawiro. “Wij hebben erkenning gekregen en zijn wij en Agama Jawa (Javisme) toegelaten tot de religieuze wereld in Suriname.” In Sana Budaya zijn maandag honderden Javanisten bijeengekomen om gezamenlijk de Lebaran (afsluiting) te vieren van de heilige vastenmaand Sasi Sura (lees suro). Een maand geleden hebben zij het Javaans Nieuwjaar ingeluid.

De toekenning van een eenmalige vrije dag, ervaart Sapto Sopawiro, een van de grote leermeesters binnen het Javanisme, als een feit dat Suriname nu geen onderscheid meer maakt. “We worden niet meer gediscrimineerd.” Volgens voorzitter Harold Posetiko van de Federatie Javanisme Suriname is het Javaan-zijn, deel van het Javanisme en maakt het nu ook deel uit van de Surinaamse gemeenschap. Een Javanist is eerbiedig, respectvol, saamhorig, harmonieus, sociaal, geduldig en zoekt contact met zijn medemens. Wie deze elementen bezit, is ook een Javanist, vindt Posetiko. Hij geeft aan dat iedere Surinamer weleens een Javaans gerecht heeft gegeten, praat misschien een beetje Javaans of draagt Javaanse kleding. “Dit is allemaal deel van het Javanisme. Welke status een Javanist ook heeft in de samenleving, “je doet niet bigi fasi, hoogmoedig, anders heb je de leer niet begrepen.”

In zijn toespraak heeft Posetiko meerdere malen zijn dankbaarheid uitgesproken aan het adres van de regering-Bouterse, in het bijzonder de president. Een verzoek, wens die al vijftien jaar lang wordt gedaan, is eindelijk in vervulling gegaan. “Ik weet dat de president van binnen een Javanist is.” De wijze hoe hij deze samenleving bijeenbrengt en voor eenheid, saamhorigheid en harmonie zorgt, maakt volgens Posetiko dat er sprake is van vrede en evenwicht in de samenleving. “Ik heb geen gouden woning of kalf beloofd, maar de erkenning heeft het imago van vele Javanisten positief aangetast.” De voorzitter riep de aanwezigen op om naar hun eigen waarden te kijken. “Vergeet niet wat jullie als gemeenschap mij hebben gezegd. De regering die deze dag erkent, die gaan wij beschermen en ondersteunen. Jullie hebben het gezegd, ik ben maar een dienaar.”

Permanente toekenning
De Federatie heeft eerder aangekondigd een nationale viering met de totale Surinaamse gemeenschap te houden. Door tijdgebrek en logistieke organisatie heeft zij hiervan afgezien. Voor de gezamenlijke viering, zijn gemeenteleden uit alle districten afgereisd. Vanuit Lust en Rust zijn vijfentwintig personen met een bus gekomen. “Zes van ons hebben verlof opgenomen en het is een beetje oneerlijk naar niet-ambtenaren toe”, meent Legimin Imankarijo, voorzitter PADRS, afdeling Commewijne Lust en Rust. “Maar door hier aanwezig te zijn tonen wij onze eenheid en zetten wij kracht bij de erkenning van een permanente nationale dag.” Tegenover Starnieuws zegt Posetiko dat zijn bestuur weer gaat praten met het Kabinet van de President over de permanente toekenning van een nationale vrije dag op de eerste dag van de Sasi Sura maand.

Alle gemeentes hebben een maand geleden het Nieuwjaar ingeluid door een etmaal te vasten. Hierdoor reinigen zij het lichaam en de geest. Sasi staat voor maand en Sura betekent: ‘Suci’ (heilig) en ‘Ra’ betekent: ‘Roggo’ het lichaam. Twee weken lang hebben de Javanisten, individueel nog gevast en gemediteerd. In de laatste twee weken hebben de verschillenden gemeentes hun eigen feestelijke dankdienst gehouden. In Suriname belijden ongeveer vijfduizend tot tienduizend Javanisten de Agama Jawa, een mengvorm van Animisme, Hindoeïsme, boeddhisme met elementen uit de islam. Ongeveer dertig gemeentes zijn aangesloten bij de Federatie die in 1999 is opgericht. Minister Edmund Leilis heeft namens de president de aanwezigen gisteren toegesproken. Naast een Gamelan en Djaran Kepang optreden, hebben de Javanisten informeel nog samen gezeten. Gisteravond werden in het district Saramacca feestelijke dankdiensten gehouden.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April