Eenmalige vrije dag aanzet tot vernieuwd vrije dagen beleid
24 Nov 2014, 14:00
foto
Binnenlandse Zaken minister Edmund Leilis en Harold Positiko (rechts) van de Federatie Javanisme zingen met alle aanwezige het Surinaams Volkslied. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Met het besluit van de regering en de vorm waarop deze vrije dag is toegekend, is een aanzet gegeven tot vernieuwd vrije dagen beleid”, zegt minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken. De bewindsman sprak vanochtend te Sana Budaya tijdens de viering van Lebaran (afsluiting) van de heilige vastenmaand Sasi Sura van de Javanisten.

Leilis vertegenwoordigde president Desi Bouterse die verhinderd was. Volgens de minister is de toekenning van de eenmalige vrije dag in verband met het Javaans Nieuwjaar, onder meer gebaseerd op het advies in het 2012-rapport van de Commissie Nationale Vrije Dagen. Er is rekening gehouden met verschillenden doelgroepen zoals de Javanisten, maar ook met het Surinaams bedrijfsleven. De regering achtte het nodig om de erkenning van het Javaans Nieuwjaar op 24 oktober 2014 alsnog te bekrachtigen. Zij heeft daarom eenmalig vandaag als een vrije dag vastgesteld. “Een nog in te stellen Adviescommissie Nationale Vrije Dagen zal zich buigen over de toekenning van de nationale vrije dagen en zal nagaan welke status deze dag (Javaans Nieuwjaar) in de toekomst dient te krijgen.”

Na de toelichting op het regeringsbesluit liet de minister zijn licht schijnen over de inhoudelijke kant van de beleving van het Javanisme. Ook voerde hij de aanwezigen terug naar het begin van de eerste Javanen in Suriname in augustus 1890. Hij wees op de rijke cultuur, normen en waarden, adat (ongeschreven regels) die de contractanten met zich meenamen. “Het is daarom de tijd en de plaats om ode te brengen aan de grote zonen en dochters van Suriname die ons zijn voorgegaan. Zij hebben ervoor gezorgd dat er continuïteit is gegeven aan datgene wat onze voorouders hebben meegenomen. Tegelijkertijd hebben zij ook gezorgd voor de integratie waardoor wij vol trots Suriname als een gezonde bromtji dyari kunnen uitdragen in de wereld. “

Leilis vindt dat met het aanmerken van het Javaans Nieuwjaar Sasi Sura, de regering benadrukt dat elke Surinamer en alle groepen een plaats hebben in het land, “en dat de regering er voor alle Surinamers is”. Aan de vooravond van Surinames 39ste Onafhankelijkheidsdag, gaf Leilis aan, dat het volk de ontwikkelingsrichting en het tempo moeten bepalen. “Hierbij is de bijdrage en erkenning van elke Surinamer belangrijk.”
Op het complex van Sana Budaya kwamen honderden Javanisten vanochtend bijeen voor de gezamenlijke Lebaran, die het einde markeert van de Sasi Sura periode. Alle gemeentes hebben een maand geleden het Nieuwjaar ingeluid en houden op verschillende dagen gedurende de vastenmaand hun feestelijke dankdienst.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April