Overheid moet eenduidigheid brengen in vrije dagen
24 Nov 2014, 10:00
foto
Belijders van het Agama Jawa (Javanisme) bidden in het Rahayu Purnama Kasedan Jatie gebedshuis. (Archieffoto: Ranu Abhelakh)


De overheid heeft de belijders van het Javanisme tegemoet willen komen en heeft beoogd eenieder een vrije dag toe te kennen op 24 november, Sasi Sura. Het is echter een novum voor bondsvoorzitter Lloyd Read van Staatsolie dat de bekendmaking van de overheid voor meerdere interpretaties vatbaar is.

“De overheid is in dit soort zaken altijd helder en duidelijk geweest,” zegt Read aan Starnieuws. De bekendmaking van de eenmalige vrije dag op 24 november in verband met Sasi Sura –het Javaans nieuwsjaar- , sloeg eigenlijk alles kapot. Het bedrijfsleven heeft vrij verontwaardigd gereageerd op de bekendmaking, waarop de overheid verduidelijkte dat de landsdienaren vrij zijn en de scholen gesloten. Het bedrijfsleven heeft zelf beslist en heeft anders dan de overheid geen vergoeding als op de zaterdag toegekend.

Read tikt de leiding van Staatsolie op de vingers omdat deze voorbarig is geweest door bekend te maken dat de dag als een zaterdag zou worden aangerekend wat inhoudt dat de werknemers 150 procent loon voor deze dag zouden krijgen. Kort daarop, nadat er meer duidelijkheid was, heeft de Staatsolie-leiding echter direct gereageerd met een andere bekendmaking dat de dag als een gewone werkdag zou worden aangerekend. Het personeel van het oliebedrijf was niet gecharmeerd door de bekendmakingen van de leiding. “Wij kunnen als vakbond pas rechten ontlenen als er duidelijkheid is in de berichtgeving,” zegt Read. Hij wijst erop dat als de directie rustig had gewacht totdat er duidelijkheid was en daarvoor niets had gezegd, deze ontevredenheid onder het personeel, was voorkomen.

Voor de Javanisten vindt hij het jammer dat degenen die in niet in overheidsdienst zijn, nu verlof moeten opnemen om hun dag te vieren. Vooruitlopend op de komende feestdagen, vindt Read het belangrijk dat het bedrijfsleven en de overheid samen om de tafel gaan zitten en afspraken daarover maken. De kerstdagen vallen op vrijdag en zaterdag. Dan zijn maandag en dinsdag nog de gewone werkdagen. Woensdag is het oudjaar en donderdag nieuwjaar. Read voorziet problemen voor vrijdag 2 januari als enige werkdag tussen het weekend in. “Eenduidigheid in dit soort zaken is belangrijk, om problemen te voorkomen.” Vorig jaar heeft eens soortgelijk geval bij Iamgold geleid tot een 12-urige staking.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March