Meer bekendheid nodig voor logopedie
25 Nov 2014, 12:00
foto
Deelnemers aan de mini-conferentie over logopedie.


Hoewel exacte cijfers ontbreken zijn de problemen van logopedische aard groot in Suriname. De aanmeldingen bij de verschillende praktijken en instanties zijn veel, zegt logopedist Naomi Lieuw-Tjoen-Sjoe aan Starnieuws. Vooral door de meertaligheid, die in het land haast overal aanwezig is, kunnen de taalsystemen door elkaar gehaald worden wanneer de ontwikkeling niet normaal verloopt.

De opleiding Logopedie van het Instituut voor Opleiding van Leraren (IOL) heeft een mini-conferentie gehouden met als thema 'Logopedie in Suriname; op weg naar een goede ketenzorg'. Deze bijeenkomst was als afsluiting van VLIR-Zuidinitiatief een samenwerking met Thomas More in Antwerpen, België.
De logopedist is een specialist op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken en behandelt onder meer stoornissen op deze gebieden en de met deze stoornissen samenhangende beperkingen.

Leerkrachten, remedial teachers, inspecteurs, curriculumontwikkelaars, interne begeleiders en zorgcoördinatoren hebben aan de workshops deelgenomen. Ook logopedisten en studenten logopedie zijn getraind in het vaststellen van leesproblemen in een meertalige context. Bij de plenaire openingsbijeenkomst werd de huidige zorg binnen de scholen als een keten beschouwd. Diverse partners hebben hun werkzaamheden belicht. De conclusie die daarbij getrokken kan worden is dat elke hulpverlenende instantie rond logopedische zorg wordt opgezet met de beste bedoelingen voor het Surinaamse kind. Ieder doet wat binnen zijn of haar vermogen ligt, maar dat het samenwerken vaak niet is afgesproken of door diverse omstandigheden de afspraken niet worden nageleefd.

Tekort merkbaar
Onderbezetting van logopedisten, maar ook van de samenwerkende disciplines (orthopedagogen, psychologen) is één van de grote problemen binnen het geheel aan zorg. Vanuit de aanwezigen werd de oproep gedaan aan de beleidsmakers om de leerkrachten hierin te trainen en meer logopedisten in het werkveld te werk te stellen. Ook moet er meer bekendheid worden gegeven aan de logopedie in Suriname.
Verder is aandacht besteed aan het signaleren van leesproblemen in de klas. Meestal zitten er meerdere meertalige kinderen die moeite hebben met het begrijpen van klasopdrachten en ook niet vlot kunnen communiceren met klasgenoten. Participanten aan deze workshop hebben nagedacht hoe zij ondanks grote klassen toch nog leesproblemen kunnen signaleren. Een kind dat niet mee kan, niet gemotiveerd is om te lezen of vaak dezelfde fouten maakt, moet extra aandacht krijgen. Als de voorwaarden voor het lezen niet in orde zijn, kan het kind niet komen tot lezen.

Kinderen worden, in hun ontwikkeling niet allemaal voldoende gestimuleerd. Dit gebeurt, omdat ouders niet altijd beseffen dat het moet of door drukte niet bewust werken aan spraak en taal. Het voorlezen van verhaaltjes, het laten navertellen, rijmpjes en versjes zijn allemaal leuke speelse oefeningen die van belang zijn voor de ontwikkeling van het kind. Een kind kan immers alleen leren wat het aangeboden krijgt. En als een kind zich niet kan uiten, kan dat frustrerend zijn voor niet alleen het kind maar ook voor de ouders. Wanneer zo’n kind naar de leerschool gaat kan dit nare gevolgen hebben voor de schoolcarrière, zegt Lieuw-Tjoen-Sioe.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April