Korpsleiding pakt 'rotte appels' aan
24 Nov 2014, 01:00
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie tijdens zijn presentatie vrijdag op het hoofdbureau van Politie aan de Duisburglaan. (Foto: René Gompers )


Er zijn dit jaar meer dan 30 politieambtenaren buiten functie gesteld of ontslagen. De politie is intern hard bezig met het aanpakken van misstanden en de rotte appels uit de mand te halen. Het buiten functie stellen heeft niet altijd te maken met strafbare feiten, maar ook met plichtsverzuim en grove nalatigheid, verduidelijkt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie.

Tijdens zijn presentatie ‘Evaluatie Criminaliteit 2014’ is hij vrijdag ook ingegaan op de nieuwe maatregelen om het korps beter te laten functioneren. Het komt voor dat in beslag genomen goederen verdwijnen of bij inbeslagname spullen niet worden vermeld. “Als je als politieman op de hoogte bent van het ontbrekend goed, wordt je al aansprakelijk gesteld,” illustreert de korpschef. “Je hoeft dan niks meegenomen te hebben maar dat is plichtsverzuim.” In een ander geval heeft een agent de politieauto draaiende en onbeheerd achtergelaten met als gevolg dat de auto is gestolen. Het is de laatste tijd voorgekomen dat op zeker drie stations boetegelden zijn verduisterd. Ze hebben gebruik gemaakt van de mazen in het systeem, maar door secuur werk van oplettende collega’s zijn alle vijf opgepakt, deelt Tjin Liep Shie mee.

Alle agenten krijgen voortaan een naamplaat op hun uniform. Voorlopig draagt alleen de top van het korps een naamplaat. Het zal niet lang meer duren voordat de andere 2.300 leden van het korps ook een naamplaat dragen. “We zijn ook bezig een geautomatiseerd systeem te ontwikkelen, zodat personen niet meer in contanten hoeven te betalen bij een politieambtenaar of op het politiebureau. We denken aan betalen met de pinpas. Elk systeem waarbij er geen geld over of onder te tafel hoeft te gaan, geniet onze voorkeur.” Tot nu toe is er ruim SRD 4 miljoen aan boetes opgehaald.

“We laten geen enkele mogelijkheid onbenut om de integriteit te handhaven en op tijd maatregelen te treffen tegen misstanden en ernstig plichtsverzuim,” benadrukt Tjin Liep Shie.” De misstanden zijn ontdekt en onderzocht door functionarissen die het niet dulden dat er nog langer corrupte of verzuimende collega’s in het apparaat zitten, gaf de korpschef mee. “We geven hiermee een signaal aan de samenleving dat wij niet grappen met de integriteit van het korps.” Op de dag van de presentatie zijn er nog eens een aantal agenten buiten functie gesteld in verband met een lopend onderzoek. “Het is jammer dat we niet kunnen uitsluiten dat politiemannen in de fout gaan,” betreurt de korpschef. “Maar we geven wel de garantie dat er direct wordt opgetreden en dat eventuele verwijdering uit het korps ook plaatsvindt.”


René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March