Voorleeskampioenen willen voorbeeld zijn
24 Nov 2014, 06:00
foto
De zes voorleeskampioenen tijdens de afsluiting van Voorleeskampioenschappen 2014. (Foto: René Gompers)


“Ja mang, ik ben het zeker eens!” antwoordt Lorenzo Khedoe enthousiast. Zijn antwoord op de vraag of hij voorleesambassadeur wil zijn voor Nickerie-Oost. Lorenzo is één van de zeven voorleeskampioenen die op 20 november tot voorleesambassadeurs zijn bevorderd. Zij gaan elk in hun regio het lezen bevorderen op de lagere school en het Mulo.

“Ik ga de jongeren motiveren om meer te komen lezen,” vertelt de dertienjarige Lorenzo verzekerd. “Ik ga met ze praten, ik ga ze vertellen dat het goed is want je ontwikkelt je woordenschat, je komt heel veel te weten. Het is gewoon goed voor school.” Romaika Dinge is veertien jaar en is de voorleesambassadeur van Kajana, Sipaliwini. Zij heeft vier uren gedaan over de rivier en de weg om aanwezig te kunnen zijn bij de afsluiting. Romaika neemt haar taak heel serieus. “Lezen is belangrijk, het is iets dat je verder kan brengen. Ik ga niet alleen voorlezen, maar een voorbeeld zijn voor de kinderen.”

De benoemingen vonden plaats in de tuin van de DSB Bank. Dit was onderdeel van een feestelijke afsluiting van de Voorleeskampioenschappen 2014. De dag viel samen met de Internationale Dag van de Kinderrechten. Aan de competitie hebben 257 basisscholen meegedaan. Dat heeft 502 schoolkampioenen opgeleverd. Daaruit zijn er 44 regiokampioenen gekozen. Van de 44 regiokampioenen is een aantal geslaagd voor het Mulo. Uit de geslaagden zijn zeven benoemd tot voorleesambassadeurs. Trinity Saridjan en Jamila Bruinhart gaan het lezen promoten in Paramaribo, Simara Rozen in Wanica, Gianni Windzak in Coronie en Nelita Kodjo in Marowijne. Zij wordt op een andere dag geïnstalleerd.

De Voorleeskampioenschappen zijn voor de tweede keer gehouden. Tot nu toe was het alleen bestemd voor de basisscholen. Marjorie Stakel-Telgt van stichting Projecten zegt dat de organisatie mogelijkheden bekijkt om de competitie op Mulo niveau te organiseren. De leerlingen lezen daar ook heel moeilijk. “Er zijn verzoeken van organisaties en schoolhoofden om het Mulo mee te nemen. We denken erover na welke vorm dat zal krijgen.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March