Caribisch Gebied makkelijk doelwit voor cybercriminelen
23 Nov 2014, 10:00
foto
James Bynoe, CEO van het Caribbean Cyber Security Centre.


Cybercriminelen hebben het Caribisch Gebied strak in hun vizier. De aanvallen zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen deelt James Bynoe, CEO van het Caribbean Cyber Security Centre (CCSC) mee. De criminele ‘hackers’ beschouwen de regio als een ‘soft target’. Onwetendheid en het ontbreken van afdoende veiligheidssystemen en van wetgeving maken de regio tot een makkelijk doelwit.

CCSC opereert vanuit Barbados en heeft als taak om de landen in de regio bij te staan in ‘cyber’problemen. Bynoe was te gast bij de cursus over criminaliteit en veiligheid in cyberspace die georganiseerd was door het Bureau Nationale Veiligheid en het Instituut voor Internationale Betrekkingen.
“Het Caribisch gebied zit in een benarde positie”, deelt Bynoe mee. “De hackers hebben het heel gebied in kaart gebracht. Ze houden ons in de gaten en kennen de zwakke punten. De afgelopen twee jaar is er een enorme toename van criminele activiteiten geconstateerd in de hele regio.”

Er wordt veelal ingebroken in netwerken om data te verzamelen. De data, informatie over personen, bedrijven, passwords, email- en bankingaccounts wordt op de zwarte markt doorverkocht aan criminele netwerken. De virtuele dievengilde gebruikt nu ook systemen om het reilen en zeilen van individuen online te volgen en te registreren. Dit maakt het makkelijker om individuen en soms hele organisaties op maat te manipuleren. “Stel dat je van golf houd. Dan zul je ineens een link krijgen die je moet brengen naar een gratis ticket” illustreert Bynoe. “Op een gegeven moment heb je zonder door te hebben vrijwillig toegang tot je computer gegeven en gevoelige informatie doorgespeeld.”

Wetgeving ontbreekt
CCSC heeft geen bevoegdheid om cybercriminelen te arresteren. “Maar wanneer wij ze gepakt hebben zijn we genoodzaakt ze vrij te laten. Wat wetgeving betreft loopt het Caribisch Gebied ver achter”, zegt Bynoe. “Op heel veel eilanden ontbreken de wetten om zelfs een verdachte voor te geleiden. Dit is niet gewoon een technisch probleem maar vereist een integrale aanpak. Het schaadt het bedrijfsleven, de overheid en de samenleving.”

Bynoe juicht de stap van BNV en IIR om de cursus te organiseren toe. “We moeten beginnen met bewustwording. Het juiste leiderschap bij de overheid en het bedrijfsleven zal de nodige maatregelen kunnen treffen tegen dit probleem.” Directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, voegt toe dat gewerkt zal worden aan het oprichten van een cyber centrale. “Het wordt een uitdaging met de bemensing. We weten dat in deze sector de deskundigen niet altijd bij de overheid zitten. Maar we zijn genoodzaakt samen te werken om de dreigingen het hoofd te bieden.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March