Wapensmokkel voornamelijk uit Frans-Guyana
23 Nov 2014, 06:00
foto
Korpschef Tjin Liep Shie heeft een presentatie gehouden over de criminaliteit. (Foto: René Gompers)


“We zijn bezorgd om de toename van het gebruik van vuurwapens bij overvallen. Maar dat is geen reden om in paniek te zijn,” verzekert korpschef Humphrey Tjien Liep Shie. “Het is juist alle reden om de zaak aan te pakken, heel alert te zijn en de politie te steunen bij de aanpak van de criminaliteit.” De wapens die worden gebruikt bij berovingen komen vaak uit Frans-Guyana.

De korpschef heeft vrijdag een presentatie gehouden over de criminaliteit. Hoewel de cijfers aangeven dat de criminaliteit in het algemeen daalt, tonen de statistieken een toename van gewapende overvallen. De statistieken zijn gebaseerd op geregistreerde gevallen tot en met de 47ste week van 2014. Enkele maanden terug was er een piek van gewapende overvallen van wekelijks 26 berovingen. De politie heeft vanaf toen extra maatregelen getroffen door meer patrouilles uit te voeren, opvallend of incognito. Het is gelukt om het aantal berovingen terug te brengen en stabiel te houden, geven de cijfers weer. De ‘Tiplijn’ op het nummer 179 heeft daarbij een enorme bijdrage geleverd, voegt Tjin Liep Shie eraan toe. “Met tips uit de samenleving hebben wij heel wat wapens in beslag genomen en verdachten in beeld gebracht.” De wapens die gebruikt worden bij de overvallen zijn veelal gesmokkeld of gestolen.

“De wapens komen voornamelijk uit Frans-Guyana,” deelt de korpschef mee. “Het is vanwege de wet daar dat ze makkelijker aan wapens kunnen komen. Die worden bewerkt en gesmokkeld naar hier en worden ingezet bij overvallen.” Er zijn nu meer controleposten en wordt er strenger onderzoek gedaan. In de laatste week zijn, wederom met behulp van tips, vuurwapens in beslag genomen op de Oost-Westverbinding. Tjin Liep Shie geeft aan dat de wapensmokkel de aandacht van de overheden vereist. Er zal op regeringsniveau met de Fransen moeten worden onderhandeld om op een betere manier de wapensmokkel tegen te gaan.

“Helaas is het zo dat in vrijwel alle gevallen, waarbij wapens via de oostgrens binnenkomen, de wapens gewoon gekocht zijn in de wapenhandel daar. We zouden het zeer op prijs stellen als wij vooraf op de hoogte werden gesteld van wapenaankopen en dat het tuig via een gecontroleerd systeem Suriname binnenkomt.” Met dit systeem zijn wapens en wapeneigenaren makkelijker te identificeren. “Let wel, er zijn andere manieren van wapensmokkel maar dit is een belangrijke bron van illegale wapens in ons land.” Er zijn tot nu toe vijf doden te betreuren geweest bij gewapende roofovervallen.


René Gompers
Advertenties