50ste ITEC-dag herdacht met Surinaamse bursalen
22 Nov 2014, 18:00
foto
De Indiase ambassadeur Subashini Murugesan en ITEC-student Anthony Toney praten nog even na over zijn Indiaas 3D animatie studieopdracht ‘Iron Man 3’. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Indiase ambassade te Paramaribo heeft vrijdagavond herdacht dat vijftig jaar geleden het ‘Indian Technical & Economic Cooperation Programme’ (ITEC) is gelanceerd. Op de residentie van ambassadeur Subashini Murugesan zijn Surinaamse bursalen die een opleiding in India hebben genoten, bijeengekomen om de jaarlijkse ITEC-dag te vieren.

In een informele sfeer hebben Surinamers verteld over hun opleiding, ondersteund door beeldmateriaal in power point presentaties. “Het doel van de jaarlijkse bijeenkomst is om ervaringen te delen, onderling te netwerken en wij als ambassade leren wat te verbeteren aan de studie opties”, geeft Mani Alaggapa, tweede secretaris aan. Subashini ziet graag dat een Surinaamse associatie van oud ITEC-studenten wordt opgericht. Personen kunnen elke drie maanden bij elkaar komen, ervaringen delen, oplossingen zoeken en zo verbeteringen in Surinaamse ontwikkelingsvraagstukken aanbrengen.

Met de vertoning van een eigen versie ‘Iron Man 3”, heeft Anthony Toney van Smart Productions de aanwezigen deelgenoot gemaakt van zijn kunnen in 3D Animatie. Begin van het jaar zat hij voor de cursus, acht weken in Chandigarh, Mohali. “Ik was al bekend met de materie en maakte al 3D producties, maar in India heb ik een snellere workflow geleerd. Vanwege mijn niveau heb ik zelfs twee dagen les gegeven aan de medestudenten.” Toney, bekend van onder andere 3D reclames van Staatsolie en TLC cement op de lokale tv, zegt dat hij zelf op zoek is gegaan naar studiemogelijkheden. “Wil je de ladder in 3D animaties beklimmen, dan moet je in Amerika studeren, maar dat is erg kostbaar. India biedt volledig kosteloze beurzen.”

In de afgelopen vier jaren hebben slechts 52 Surinamers de Indiase opleidingen gevolgd. “Onwetendheid en gebrek aan juiste informatie” zijn volgens Alagappa enkele redenen waarom er onvoldoende gebruikt wordt gemaakt van de studeeropties. “Wij plaatsen alles op onze website, spelen het door aan Bureau Onderwijsinformatie en elk ministerie.” Het Indiase Ministerie van Buitenlandse Zaken biedt 48 verschillende ITEC-trainingen in 160 partnerlanden aan, voor de versterking van de human resources. Ambtenaren, personeelsleden van staatsbedrijven en particulieren ondersteund door de overheid kunnen via het ITEC onder andere technische, financiële, parlementaire, landbouw, plattelandsontwikkeling, management en mediatrainingen volgen. “Maak gebruik van de beurzen, vergroot je kennis en expertise zodat het Suriname ten goede komt”, klinkt de oproep van Subashini dan ook.

In Suriname worden de ITEC-trainingen al meer dan 25 jaar aangeboden. De opleidingen, variërend tussen 2 en 52 weken, worden volledig door India betaald. Het Zuid-Aziatisch land heeft in de periode 2013-2014 ongeveer 10.000 beurzen beschikbaar gesteld. Naast de ITEC-opties, zijn er ook speciale studieprogramma’s voor personen in Indiase diaspora.
Advertenties