Lelydorp klaar voor Srefidensi-viering
22 Nov 2014, 20:00
foto
Lelydorp helemaal in feestelijk jasje in de kleuren van de Surinaamse vlag. (Foto: Raoul Lith)


Het is al dagen één en al bedrijvigheid, gezelligheid en drukte in Lelydorp. Het woongebied in het district Wanica is helemaal klaar voor de viering van 39 jaar onafhankelijkheid.

Geïntereseerden kijken hoe de voorbereidingen van de viering vorderen en kinderen maken flink gebruik van een stukje weg dat recent lekker glad geasfalteerd is en nog is afgesloten voor verkeer. Over en langs de straat langs de markt van “Kofidjompo” is het overal al versierd met Surinaamse vlaggen en doeken in dezelfde kleuren. Er hangen sfeerlampjes en er staan lichtpaars omlijnde potten die worden gevuld met bougainville vanaf het districtscommissariaat tot aan de hoofdweg. Ook staan er opmerkelijke oranje vlaggen in het gebied rondom de Kotomisilaan.

Langs de weg zijn nieuwe, pas geschilderde afbakeningspalen geplaatst en palmen geplant. De oude palen liggen nog op de berm langs de weg. De feestsfeer is voelbaar, terwijl arbeiders zich nog haasten om de laatste schoonheidsfoutjes weg te werken, voordat de nacht zich aandient. Zo wordt nog even een zebrapad geschilderd en moet het verkeer eromheen. Het gras ligt er piekfijn gemaaid bij en het podium waarlangs de verschillende troepen zullen gaan, is bijna af. Het Emile Briel stadium waar de volksreceptie zal plaatsvinden, is helemaal omgetoverd. Er zijn drie nieuwe nooduitgangen gecreerd en het speelveld ligt er keurig bij als voormat voor een groot podium.

Bewoners voorbereid

“Ik vind het goed, de wegen zijn nu geasfalteerd, ze gaan aan de afwatering werken. Hoe de activiteit zal plaatsvinden, weet ik nog niet,” zegt Jeffry Lee van de winkel Dja Foe Lee, die al langer dan 25 jaar op Lelydorp staat. Hij vertelt dat hij wat aanpassingen in zijn winkel zal plegen om de drukte op te vangen en dat hij extra softdrinks heeft besteld. “We mogen wel geen flessen verkopen in verband met de veiligheid. Sterke drank mag wel in cups verkocht worden, maar dat gaan wij niet doen,” legt hij uit. “We hebben met onze medewerkers afgesproken om tot later open te zijn en hopen dat het goed zal gaan.”

Ook buurtbewoner Ardi Djoeman voelt zich goed bij alle bedrijvigheid. “Lelydorp is na lange tijd weer zo mooi geworden. Ik hoop dat heel Suriname naar Lelydorp komt en dat men kan zien dat het de tweede hoofdstad van Suriname is.” Hij vindt dat in het weekend jongeren soms een troep maken van de groene strook, “er zijn zoveel vuilnistonnen geplaatst en toch maken ze er geen gebruik van.” Hij pleit ervoor dat ze hun land en vooral hun dorp schoonhouden. Djoeman vindt het jammer dat voormalige ministers die in de buurt wonen voorheen weinig hebben gedaan voor hun omgeving.

“Surinamers no lob’ wroko, Chinezen hebben een voorbeeld gegeven, ze kijken niet naar tijd. Zodra het nog licht is werken ze door,” uit de 82-jarige ondernemer Djemadi Sontoredjo zijn gevoelens over alle drukte in ‘zijn dorp’. Hij vindt dat de voorbereidingen al helemaal af moesten zijn.


Raoul Lith
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March