Suriname staat voor grote uitdagingen in 'cyber space'
22 Nov 2014, 06:00
foto
Groepsfoto van de cursisten en enkele docenten.


“Suriname staat eigenlijk in z’n nakie in cyber space. Het is nu duidelijk dat we voor grote uitdagingen staan en ons daadwerkelijk moeten voorbereiden op de komende dreigingen.” Deze opmerking maakte Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid bij de afsluiting van een academische cursus over criminaliteit en veiligheid in ‘cyber space’.

Meer dan 40 personen uit verschillende sectoren hebben deelgenomen aan de cursus New Developments and Challenges in the Global Arena: Cyber Threats and Cyber Security. De tiendaagse cursus was georganiseerd door Bureau Nationale Veiligheid en het Institute for International Relations. Het evenement is afgesloten met een certificaatuitreiking in de University Guesthouse. De deelnemers hebben door nationale en internationale colleges nieuwe en diepe inzichten verkregen over de gevaren van internet en de verwevenheid ervan in het alledaagse leven.

Harold Kolader is heel tevreden met de opkomst en het verloop van de cursus. “Aan het begin hadden we wat twijfels. Maar de aanmelding was groot en de ‘commitment’ van de deelnemers was enorm. Ze waren er elke dag. We hebben allemaal nieuwe inzichten gehad.” Kolader gaf aan dat met het onderricht een aanzet is gegeven om te beginnen aan bescherming.

“Geen enkel land is veilig. Ze hebben elk hun zwakke punten”, merkt Kolader op. “We doen nu haast alles op de computer, doen alles online, dat is prachtig en efficiënt. Er zijn nu veel meer manieren om ‘connected’ te zijn. Maar daardoor stellen wij ons ook open. Het is als een huis met veel deuren. Voor elke deur moeten we nu een slot gaan plaatsen, want hoe meer ‘traffic’ hoe meer gevaar. Het is noodzaak dat we gaan werken aan de veiligheid.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April