Wetgeving voor plicht verzakende ouders in de maak
22 Nov 2014, 08:00
foto


Ouders die het nalaten om goede zorg te geven aan hun kinderen zijn gewaarschuwd. Er komt wetgeving om deze plichtverzakers te dwingen geld af te dragen voor het gezin. Verder komt ook een instantie die zonder uitstel beslag legt om de eigendommen van de nalatige ouder, totdat die geld afdraagt voor de zorg. Op deze manier kan het leed van vele kinderen worden verminderd, zegt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij werkt eraan dat deze initiatiefwet nog vóór het einde van de zittingstermijn wordt ingediend.

De parlementsvoorzitter sprak ter gelegenheid van de 25ste viering van het Kinderrechtenverdrag in het IGSR-gebouw. Ze ging voornamelijk in op wetgeving die zij belangrijk vindt om kinderen te beschermen. Suriname kent wetsproducten waarin is geregeld dat kinderen niet mogen worden mishandeld. Volgens de politica zijn er blijkbaar genoeg redenen waarom deze wetten niet of onvoldoende werken, want nog steeds worden te veel kinderen mishandeld. In het onderwijs bijvoorbeeld zijn er sommige leerkrachten die kinderen niet slaan want dat is verboden. In plaats daarvan vindt er mentale mishandeling plaats van kinderen doordat ze in het bijzijn van anderen worden beledigd. Simons vindt deze vorm van mishandeling één van de grootste problemen binnen het onderwijs.

“We zijn er nog lang niet waar wij moeten zijn, maar gaan door met het beschermen van onze kinderen”, zei minister Edward Belfort van Justitie en Politie. Zodra een kind met de politie in aanraking komt, is dat volgens de bewindsman te laat. Van de opgeslotenen komen de meeste kinderen uit eenoudergezinnen. “Het is triest als je nagaat wat zo’n kind allemaal meemaakt.” De situatie is heel ernstig en de bewindsman roept eenieder op om de handen in elkaar te slaan en kinderen te behoeden voor slechte voorbeelden. Belfort roept de mannen op om niet van hun verantwoordelijkheden weg te lopen en hun gezin met liefde te behandelen. Hij heeft de ervaring dat jongeren die in detentie belanden, gauw terugkeren bij slechte opvang buiten. Het departement werkt eraan om instanties die kunnen helpen met het resocialisatieproces, te bemensen.
Advertenties