Workshop 'De Singapore rekendidactiek'
22 Nov 2014, 16:00
foto


Singapore is een klein rotseiland dat voor zijn economie vrijwel volledig op kennis is aangewezen. Natuurlijke hulpbronnen zijn er schaars en de ontwikkeling van kennis is de enige mogelijkheid voor het land om economisch mee te doen. Het is dan ook te begrijpen dat de overheid 20 procent van het Bruto Nationaal Product aan onderwijs besteedt. Ter vergelijking in Nederland is dat percentage 5,1%. Het internationale gemiddelde is 5,8%

In Singapore scoren leerlingen al jaren in de top 3 van de wereld met hun rekenprestaties. China ( Shanghai ) is op de eerste plaats, Singapore op de tweede plek en op de derde plaats is dat China ( Hong Kong ). Onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat het Singapore onderwijs alleen voor betere resultaten zorgt, wanneer deze gepaard gaat met intensieve scholing van leerkrachten. Leerkrachten in Singapore worden geacht 120 uur nascholing per jaar te volgen.

De internationale bekende rekenexpert uit Singapore, Dr. Ban Har Yeap verbonden aan Nanyang Technological University in Singapore, heeft op 1 oktober 2014 in Utrecht, Nederland een masterclass over rekenen –wiskunde verzorgd. In deze masterclass zijn de uitgangspunten van Singapore’s rekenen – wiskunde aan bod gekomen, waaronder de concrete, illustratieve en abstracte aanpak (Concrete Pictoral Abstract methode), de nadruk op probleem oplossen en het werken met het strookmodel. Aan de hand van voorbeeldlessen worden leraren geleerd om de juiste vragen te stellen en gebruik te maken van het schoolbord en het rekenboek in de rekenles. Bij deze aanpak geeft men er de voorkeur aan om een onderwerp diepgaand te behandelen in plaats van verschillende onderwerpen oppervlakkig. Het doet er niet toe met welke methode de leerkracht werkt, met deze kennis kan de leerkracht het reken - wiskundeonderwijs verbeteren. Deze aanpak versterkt de vaardigheden van de leerkracht om specifiek rekenconcepten voor meer leerlingen begrijpbaar te maken en verdieping te geven.
De Nederlandse reken – wiskunde docent Drs. Kenneth Tjon Soei Sjoe heeft namens de Surinaamse Vereniging van Wiskunde en Rekenleraren (SVWR) geparticipeerd in deze masterclass. In de maand november 2014 vertoeft de heer Tjon Soei Sjoe in Suriname en zal de opgedane kennis met onze collega’s in Suriname delen. Dit zal hij doen middels het verzorgen van een lezing en het organiseren van een workshop. Met ondersteuning van Self Reliance wordt de lezing op woensdag 26 november 2014 gehouden in het auditorium van Self Reliance. De start is om 19.00u en de inloop 18.30u. Met medewerking van het IOL vindt de workshop plaats op vrijdag 28 november 2014 op het IOL. Deze is van 08.00u tot 13.00u.

Wat kunnen wij leren van de Singapore rekendidactiek? Als reken- en wiskunde leraar/leerkracht leert u hoe u uw rekenlessen kunt verrijken met de succesvolle elementen uit de 'Singapore Methode', met als gevolg: aantrekkelijke rekenlessen, meer betrokken leerlingen/studenten, hogere opbrengsten en stimulering van probleemoplossend denken.

Zowel de lezing als de workshop zijn toegankelijk voor de reken- en wiskunde docenten/studenten van het IOL, docenten pedagogische instituten, functionarissen van het Minov en overige belangstellenden. Opgave deelname workshop kan geschieden bij de secretaris van de SVWR de heer S. Autar mailadres autarsr@Yahoo.com .

Ewald Levens (voorzitter SVWR)
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March