Chikungunya-campagne ophaal grofvuil afgesloten
21 Nov 2014, 15:00
foto
De leiding van Volksgezondheid en BOG melden daling van chikungunya-meldingen. Van links naar rechts: minister Michel Blokland, directeur Volksgezondheid Marthelise Eersel en BOG-directeur Lesley Resida.


De ‘Krin Kondre actie’ waarbij grofvuil werd opgehaald, is donderdag afgesloten. Dit project was ingevoerd als onderdeel van de chikungunya-campagne. Minister Michel Blokland van Volksgezondheid toont op basis van cijfers aan dat er minder chikungunya aanmeldingen geregistreerd worden. Hij geeft ook aan dat het aantal ziekenhuisopnames aanzienlijk is gedaald.

De directeur van Volksgezondheid, Marthelise Eersel, is tevreden met de interdepartementale samenwerking. “Ik denk dat het zo moet blijven en gekoesterd moet worden. Dat zeggen de andere partners ook. Zo een samenwerking moet bestendigd worden, en dat gaan we voorleggen aan de regering”, stelt Eersel. Volgens haar zijn de kosten tot nog toe ongeveer SRD 10 miljoen. Eersel zegt dat vooral de ‘Krin Kondre actie’ veel geld (SRD 7.5 miljoen) heeft gekost.

In het natraject zijn health-educators landelijk bezig leidinggevende leerkrachten te trainen. Op de scholen wordt het train de trainers programma ‘Muskieten bestrijding op school’ verzorgd . Deze onderwijzers geven de leerlingen op hun beurt informatie hoe zij hun omgeving muskietenvrij kunnen houden. Eersel geeft aan dat het project ‘Tap yu Bari’ ook voortgang vindt. Vooral in gebieden waar er open reservoirs zijn, zoals Commewijne en het binnenland.

Eersel stelt dat ziekenhuizen regelmatig worden gecontroleerd op muskieten broedplaatsen. De gemeenschap zal ook via de ‘Maskita tori’ campagne worden geïnformeerd. In vijf televisieafleveringen wordt verteld wat de symptomen zijn en hoe deze ziekte te voorkomen. Ook de BOG-hotline 178 blijft bestaan. Mensen kunnen bellen naar dit nummer om klachten door te geven of informatie te vragen over chikungunya.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April