6 december wordt presidentskandidaat PL bekendgemaakt
21 Nov 2014, 11:42
foto


De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zal op 6 december, tijdens de lancering van de verkiezingscampagne de presidentskandidaat van de partij bekend maken. "Ik ben geen kandidaat, ik wil een jongere de kans geven", antwoordt Somohardjo op een vraag van Starnieuws. De samenwerkende partijen hebben afgesproken dat de politieke organisatie met de meeste stemmen de presidentskandidaat mag voordragen.

De partijvoorzitter van PL roept kaderleden op om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. “Belangrijk is dat ik de jongeren de ruimte en de mogelijkheid bied om het hoogste ambt in Suriname te vervullen. Het gaat niet alleen om woorden, maar ook de daden,”stelt Somohardjo. De veronderstelling dat vrijwel elke partijvoorzitter president wil worden, doet hij hiermee ook teniet. Somohardjo wijst erop dat voorzitters van andere politieke partijen anderen dan zichzelf naar voren hebben geschoven voor deze belangrijke post. Zo had wijlen Jagernath Lachmon niet zichzelf, maar Ramsewak Shankar als presidentskandidaat naar voren geschoven, en de huidige president Desi Bouterse destijds Jules Wijdenbosch.

Voorwaarden
Alle kaderleden van de partij die belangstelling hebben voor de functie, mogen solliciteren naar het hoogste ambt van president van Suriname. Potentiële kandidaten moeten wel aan een aantal eisen voldoen:
- Geloof hebben in de Almachtige
- Lid zijn van de Pertjajah Luhur
-Goed gedrag (geen bekende zijn van de politie; niet internationaal gezocht zijn)
- 100% betrouwbaar, integer zijn
- Minstens vijf jaar politieke ervaring hebben
- Minimale opleiding HBO
- Leeftijd 30-50 jaar
- Beschikken over durf en moed, loyaal en oprecht zijn
- Humaan zijn, sociaal bewogen, anderen willen ondersteunen
- Voorstander zijn van een prestatiemaatschappij
- Doelstellingen van de samenwerkende combinatie willen realiseren
- Gedragen zijn door twee derde van de Partijraad.

Somohardjo zegt te gaan voor honderd procent groei. Hij becijfert dat de PL bij elke verkiezing honderd procent groei heeft doorgemaakt. "Ervan uitgaande dat we in 2010 ruim 30.000 stemmen hebben gehaald, mogen we gerust stellen dat we in 2015 grote kans maken om het dubbele aantal stemmen binnen te halen,” meent de politicus.

De PL-voorzitter wijst er op dat er binnen het parlement zeven stemmen nodig zijn om een presidentskandidaat voor te dragen. “Tijdens de verkiezingen van 2010 had de PL reeds zes parlementariërs. Op ongeveer 300 stemmen na hadden we in Paramaribo nóg een zetel in de wacht kunnen slepen. Dan zouden we zeven zetels hebben. De kans zit er dus dik in dat we in 2015 genoeg DNA-leden hebben om onze voordracht te ondersteunen,” verwacht Somohardjo.
Advertenties